понеделник , 18 юни 2018
Начало / Новини / АМЕРИКА / Прилики и разлики: Как шофьорите пазят велосипедистите в София и Чикаго

Прилики и разлики: Как шофьорите пазят велосипедистите в София и Чикаго

Пазят ли шофьорите велосипедистите у нас и в Америка? Като телевизия, която се стреми да прави ежедневно мост между двете страни, Би Ай Ти прави сравнение по темата.
От двете места работиха репортерите Константин Динчев от София и Мирослав Балабнов от Чикаго.

Според някои от велосипедистите, които спряхме по софийските велоалеи днес, се усеща леко, че културата на водачите на автомобили спрямо колоездачите се подобрява, но това е сред много малка част от шофьорите.

Все пак в София има около 30 км велоалеи. Най-дългата е по бул. „Цар Борис Трети“ – 5 км. След това се нарежда велоалеята в “Младост”, която е почти 5 км, но по-голямата й част е върху тротоарите. Велосипедистите са против това, защото деята на велоалеите е да се ползват като средство за алтернативен транспорт, който много често е много по-бърз и надежден.

Следващи по дължина са алеите по бул. “Евлоги и Христо Георгиеви”, които са маркирани върху плочките от пешеходната зона, от което пък възникват много спречквания между пешеходци и любителите на двете колела.

В Чикаго колоездачите са на почит и няма как иначе, като се има предвид, че с колело е един от най предпочитаните начини на придвижване. Градът разполага с отделни светофарни уредби, които сигнализират кога колоездачът да премине кръстовището, а за каране на кола върху велоалея и дума не може да става.

Според редица списания за колоездене, Чикаго е най-гостоприемният град за велосипедисти за изминалата година. Условията, които общината на града осигурява са наистина впечатляващи. Според министерството на транспорта в Чикаго в момента има почти 250 км велоалеи, а велосипедистите за последните 10 години са се увеличили със 150%.

Въпреки че всичко изглежда изключително подредено, в американския град също се случват инциденти. Велосипедистите, с които разговаряхме са на мнение, че и шофьорите, и колоездачите трябва да бъдат внимателни, за да може да се намали рискът от евентуални инциденти.

Вижте също

Задържаха пияния шофьор, който причини верижна катастрофа в столицата

Задържан е един от шофьорите, които участваха снощи във верижната катастрофа на булевард „Академик Иван …