събота , 25 март 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Жива връзка / При какви условия можете да получите обезщетение за липсата на топла вода и парно
JIVA_PARNO картинка

При какви условия можете да получите обезщетение за липсата на топла вода и парно

Все още няма парно и топла вода в Студентски град, „Дървеница“ „Мусагеница“, както и във всички части на „Младост“, съобщава репортерът ни Ирена Казакова във връзка с аварията в столицата, която кметът Йорданка Фандъкова определи като най-тежката на „Топлофикация“ за последните 20 години.

От дружеството се надяват до края на деня навсякъде да бъде възстановено топлоподаването.

Аварията на магистралния водопровод, който се намира на бул. Цариградско шесе“, бе отстранена още вчера и постепенно започна запълване на мрежата.

Дължината, която трябва да бъде запълнена с топла вода, е около 400 км и именно затова това става толкова бавно. От дружеството призовават клиентите си за повече търпение.

По време на запълването вчера е възникнал нов пробив в кв. „Изток“, който вече е отстранен и няма да повлияе на процеса.

Междувременно стотици граждани вече подават жалби за компенсация, част от които отиват и при омбудсмана Мая Манолова, както и в самото дружество.

Всички клиенти, които са били ощетени за определен период от време, ще имат намалени сметки. Останалите без топлоподаване за повече от 48 ч. могат да получат и неустойки в допълнение.

Това обаче няма да се случи, ако в тръбите дори и за пет минути е потекла топла вода. Според експерти именно тук е вратичката в закона.

Размерът на обезщетението все още не е ясен или предварително фиксиран, като крайната сума ще бъде определена от общината, а тя ще стане ясна след получаването на февруарските сметки.

И в Америка има големии аварии и случи на проблеми с електрозахранващата мрежа, но в над 90% от случаите това се дължи на природни бедствия, отбелязват колегите в Чикаго.

Те разказват за някои от тях и за обезщетенията, които се получават в подобни ситуации. Интересното е, че компаниите доставчици често отбелязват в договорите с клиентите, че не са отговорни при бедствия и редица аварии. Всеки гражданин обаче може да заведе дело, ако има загуби за над двеста долара.

Чуйте подробности:

Заради аварията много от училищата, детските градини и останаха без парно. Как се отрази липсата на парно и топла вода на работата на една от болниците – „Св. Анна“ – разберете от включването на Ирена Казакова:

Вижте също

JIVA_ROMA картинка 4

Какво да очакваме от юбилейната среща в Рим

В събота в Рим държавните и правителствени ръководители от Европейския съюз ще се срещнат в …