неделя , 19 ноември 2017
Начало / Предавания / еМисия България / Президентът Румен Радев призова за единна външна политика и промяна на нагласата спрямо българското председателство

Президентът Румен Радев призова за единна външна политика и промяна на нагласата спрямо българското председателство

По време на традиционната годишна среща на посланиците на Република България, президентът Румен Радев даде своето мнение по въпросите, касаещи българската външна политика и председателство на Съвета на Европа. Той представи условията за ефективност на външната политика. Като най-важни открои наличието на ясна визия, приоритети, механизми за единна национална политика, ясни принципи и наличие на силни структури.

Според президента механизмът за изработване на единна национална позиция или консенсус е изключително важна задача.

„Имаме нормативен вакуум относно процеса как точно се изработва. Нагледали сме се в миналото как, колкото играчи имаме на външната политика, толкова позиции има България. Трябва да има една външна политика и тя трябва да бъде ясно дефинирана. Това е моята амбиция, заедно с външно министерство и с и вашата експертиза да изготвим ефективен процес как тази политика да се разработва и споделя от всички институции “, посочи Радев.

По думите му българската дипломация има важната роля да бъде гарант за просперитета и сигурността на българския народ със своята дейност.

„По отношение на принципите – на първо място – всеки един, който се занимава с външна политика трябва да работи за положителния имидж на България навън. До сега винаги съм подчертавал постиженията на българското правителство. Недопустимо е някой да споделя отрицателни виждания за България навън. На второ място – допълване на усилията – правителство, парламент и президентство трябва взаимно да устояват политическата позиция на държавата. Трябва да се обединят усилията. На трето място – активност, откритост на посланиците при налагане и отстояване на националните интереси“, допълни президентът.

„Приоритетите и визята трябва да бъдат дългосрочни, не може с всяко следващо правителство да имаме промяна на приоритетите, особено в области като икономика и стокообмен“, каза Румен Радев.

„Българското правителство е задало ясни приоритети за председателството. Да, амбициозни са. Важно е да променим нагласите на хората за това председателство. То не е, за да извлечем някакви страхотни ползи за България. Ползите ще дойдат на по-късен етап. Трябва да покажем, че България може да бъде лидер и може да управлява процесите в ЕС, тогава ще дойдат ползите – на по-късен етап, когато отношението към България бъде друго“, заяви Радев.

„Европа на различни скорости е факт и трябва да го приемем. Не може да кажем на държавите, които са по-напред, да спрат и да ни изчакат. Ние бягаме на същия стадион, на същата писта. Въпроса е в сътрудничеството, къде ние може да работим заедно“, коментира президента.

„Еврозоната – кога, как и при какви условия ще влезем. Трябва да внимаваме от бързане да не допуснем стратегически грешки и да си навредим. За тази еврозона ние гоним различни макрорамки, но с този жизнен стандарт на българите, това може да има обратен ефект. За това трябва да помислим за вдигане на жизнения стандарт и след това за присъединяване към еврозоната.

Цялото изказване на президента Румен Радев, вижте във видеото.

Вижте също

Германия на ръба на предсрочни избори. Пучдемон се яви пред белгийския съд

Меркел опитва да състави правителство от три партии с различни концепции. След тежка нощ на …