петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Президентът Румен Радев призова за единна външна политика и промяна на нагласата спрямо българското председателство

Президентът Румен Радев призова за единна външна политика и промяна на нагласата спрямо българското председателство

По време на традиционната годишна среща на посланиците на Република България, президентът Румен Радев даде своето мнение по въпросите, касаещи българската външна политика и председателство на Съвета на Европа. Той представи условията за ефективност на външната политика. Като най-важни открои наличието на ясна визия, приоритети, механизми за единна национална политика, ясни принципи и наличие на силни структури.

Според президента механизмът за изработване на единна национална позиция или консенсус е изключително важна задача.

„Имаме нормативен вакуум относно процеса как точно се изработва. Нагледали сме се в миналото как, колкото играчи имаме на външната политика, толкова позиции има България. Трябва да има една външна политика и тя трябва да бъде ясно дефинирана. Това е моята амбиция, заедно с външно министерство и с и вашата експертиза да изготвим ефективен процес как тази политика да се разработва и споделя от всички институции “, посочи Радев.

По думите му българската дипломация има важната роля да бъде гарант за просперитета и сигурността на българския народ със своята дейност.

„По отношение на принципите – на първо място – всеки един, който се занимава с външна политика трябва да работи за положителния имидж на България навън. До сега винаги съм подчертавал постиженията на българското правителство. Недопустимо е някой да споделя отрицателни виждания за България навън. На второ място – допълване на усилията – правителство, парламент и президентство трябва взаимно да устояват политическата позиция на държавата. Трябва да се обединят усилията. На трето място – активност, откритост на посланиците при налагане и отстояване на националните интереси“, допълни президентът.

„Приоритетите и визята трябва да бъдат дългосрочни, не може с всяко следващо правителство да имаме промяна на приоритетите, особено в области като икономика и стокообмен“, каза Румен Радев.

„Българското правителство е задало ясни приоритети за председателството. Да, амбициозни са. Важно е да променим нагласите на хората за това председателство. То не е, за да извлечем някакви страхотни ползи за България. Ползите ще дойдат на по-късен етап. Трябва да покажем, че България може да бъде лидер и може да управлява процесите в ЕС, тогава ще дойдат ползите – на по-късен етап, когато отношението към България бъде друго“, заяви Радев.

„Европа на различни скорости е факт и трябва да го приемем. Не може да кажем на държавите, които са по-напред, да спрат и да ни изчакат. Ние бягаме на същия стадион, на същата писта. Въпроса е в сътрудничеството, къде ние може да работим заедно“, коментира президента.

„Еврозоната – кога, как и при какви условия ще влезем. Трябва да внимаваме от бързане да не допуснем стратегически грешки и да си навредим. За тази еврозона ние гоним различни макрорамки, но с този жизнен стандарт на българите, това може да има обратен ефект. За това трябва да помислим за вдигане на жизнения стандарт и след това за присъединяване към еврозоната.

Цялото изказване на президента Румен Радев, вижте във видеото.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …