вторник , 20 март 2018
Начало / Новини / Президентът Росен Плевнелиев: Спя спокойно със съвестта си, демокрацията не е силни хора и популисти

Президентът Росен Плевнелиев: Спя спокойно със съвестта си, демокрацията не е силни хора и популисти

Какви качества трябва да притежава бъдещият държавен глава? Би Ай Ти потърси мнението на президента Росен Плевнелиев. „Безспорен факт е, че президентската институция играе своята решаваща роля за демокрацията на България. Тя не се състои в това силни хора, месии, популисти да обещават всичко на народа“, заяви президентът. Той подчерта, че демокрацията в България не е в силните хора и силните обещания, а в баланса – в силните институции, които са балансирани добре помежду си.

„Вярвам, че в България институциите се развиват. Интегрираме се все по-бързо с ЕС. Всеки един от нас допринесе – всеки на своето поприще и на своята нива за прогреса и развитието в България. Вярвам, че в края на моя мандат България е по-модерна, по-интегрирана с ЕС и НАТО и по-адекватна да адресира рисковете, кризите, но и перспективите, които стоят пред нас“, коментира държавният глава.

Той припомни, че ролята на президента е записана много ясно в Конституцията – президентът не управлява държавата, той представлява държавата. „С оглед на всичко, което тепърва ще се случи в идващите президентски избори в България трябва да си даваме сметка, че президентът е преди всичко представляващ. Но и българският политически елит, българските граждани също избират кой ще ги представлява – кого ще покажат те на света, кое ще бъде лицето, което ще представлява България“, добави президентът.

„Дали България ще стои достойно на международната сцена, дали ще има какво да каже, дали ще има кой да я чуе? Всичко това ще се решава на предстоящите президентски избори. Вярвам, че в моя мандат, а и всички факти сочат – България имаше своето добро представителство. Със скромност ще кажа, че бях президентът, който беше търсен по всички международни форуми и формати. Със скромност ще кажа, че и на английски, и на немски, и на български език имахме какво да кажем, а и имаше кой да ни чуе. Надяваме се да продължи да бъде така“, коментира Росен Плевнелиев.

Държавният глава каза, че всеки един от президентите е различен, но всеки един от тях трябва да бъде посветен на демокрацията, да подкрепя институциите, да бъде много търпелив, много работлив. По думите му, всеки един от президентите трябва да прави своите компромиси.

„Аз се надявам никога да не направи компромис така, че да не спи спокойно със съвестта си. Не бива да се прави компромис с морала и ценностите. Пожелавам на българските президенти от тук нататък да имат все повече и по-силно излъчване и в полето на морала и ценностите, защото ние имаме нужда от това“, смята Плевнелиев.

„Аз спя спокойно с всичко, което правя и се надявам това да продължи да бъде така и до края на този мандат – нелек, но достоен и успешен за България“, добави държавният глава.
Вижте целия разговор с президента Росен Плевнелиев в следващото видео:
https://youtu.be/r2N1Ngs5u7I

Вижте също

„Пирогов“ с оздравителен план от април – ще се съкращават дублиращи клиники, но не и персонал

Министерството на здравеопазването представи на ръководството на „Пирогов” плана за финансово оздравяване на лечебното заведение. …