понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Президентът Радев за СЕТА – коя е позицията

Президентът Радев за СЕТА – коя е позицията

Най-точното тълкуване на позицията на президента Румен Радев е, че той не се е противопоставил на написването на заключенията на председателя на Европейския съвет след срещата на европейските лидери в Брюксел миналата нощ по повод търговското споразумение между ЕС и Канада (СЕТА). Това коментира кореспондентът ни там Йовка Димитрова.

Тя поясни, че те се наричат „на председателя на Европейския съвет“ заради отказа на Полша да ги подпише, поради което не са формализирани като решения на членовете на съвета.

От текста им се вижда, че те са приети с подкрепата на 27 държави членки, което значи – и на България, подчерта тя.

Що се отнася до същината на текста, в него се казва, че Европейският съвет приветства положителния вот и очаква незабавното му временно прилагане, добави тя.

Димитрова напомни, че става дума не за решение, а за декларация на политическа воля.

Междувременно пред журналисти президентът Радев заяви „Никога не съм и няма да приветствам и гласувам за СЕТА“, както и че ще сезира българския Конституционен съд.

В друго свое изявление за бъдещето на ЕС, той каза, че е направил предложение в Римската декларация изрично да се запише, че ЕС не се отказва от кохезионната си политика в полза на по-бедните страни, както и да бъдат премахнати всякаки думи, които се тълкуват като Европа на две скорости.

Какъв бе отговорът – чуйте от Йовка Димитрова:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

2 коментара

  1. Дървосекачът

    Напълно подкрепяйки Колегата Българин – нека Сме Тотално Откровени :
    – Пенсионерът-от-ВВС ‘издигна’ ТроянскоКонието до Невиждани ‘висоти’ .

  2. българин

    Този работническо-каскетски цървул вече започна открито да защитава интересите на Кремъл, вместо тези на България. Както България само спечели от това че има свободна търговия с Европа, така може само да спечели ако има свободна търговия с Канада. Единственият губещ от една силна Европа е, разбира се, Кремъл. Този льотчик смотан е изпратен там за да защитава българските, а не руските интереси.