сряда , 21 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Президентът издаде указ за вето върху тектове от Изборния кодекс
Снимка: БГНЕС

Президентът издаде указ за вето върху тектове от Изборния кодекс

Сайтът на държавния глава публикува указ номер 127 за връщане за ново обсъждане в Народното събрание на Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс, преит на 28 април 2016 г.

„Не мога да приема законодателят да създава взаимно изключващи се правила, възпроизвеждащи взаимно изключващи се политики.

С измененията в Изборния кодекс Народното събрание показва, че иска да гарантира по-широки възможности на българските граждани в чужбина да участват в избори чрез дистанционно електронно гласуване, но докато това стане реалност, променените условия за откриване на изборни секции в чужбина създават ограничения пред тях (…)

Кодексът следва да гарантира честността на изборите както в страната, така и в чужбина, и подкрепям всяка демократична промяна в тази посока. Това обаче не бива да става за сметка на неравното третиране на българските граждани отвъд границите на Република България. Опитът да се преборят лошите изборни практики не трябва да създава национално разединение“, се казва в текста (вижте целия текст тук)

Излагайки своите мотиви, президентът Росен Плевнелиев заключава: „Очаквам парламентарно представените политически партии да постъпят национално отговорно и да оценят възможните последици при евентуално установяване на противоконституционност на приетите текстове, уреждащи условията и реда за откриване на избирателни секции в чужбина. Това ще се отрази на доверието на гражданите в легитимността на органите, избрани пряко от тях.

Българската държава дължи на своите граждани, където и да са те по света, изборни правила, които да ги мотивират да гласуват, а не да им създават пречки“.

Междувременно стана ясно, че вицепремиерът и министър на социалната политика Ивайло Калфин е подал оставка, която е била приета от премиера Бойко Борисов.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …