четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Превръща ли образователната система учениците в компютри

Превръща ли образователната система учениците в компютри

Подменя ли подготвката за матурите след 7 клас прогимназиалното образование и неговите цели – коментира Зорница Христова от издателство “Точица”, която е майка на седмокласничка.

„Въпросът е каква е цената, която ние като родители и общество плащаме за така въведената и поддържана система“, уточни Христова.

Форматът на изпита става все по механизиран и компютаризиран и всъщност безкрайното вглеждане и обсъждане на тази тема не го подобрява, а влошава значително неговото реално човешко отражение. Със засилената механизация на тестовия вариант, той може да бъде проверен от компютър, все повече може и да бъде попълнен от компютър. Т.е. Идеалният ученик в този случай би бил един компютър, запомнил нужната информация и възпроизвел. Какво точно ни казва за децата? Проверява тяхната способност да бъдат компютри. А това ли са качествата, които искаме да развиваме у завършващите младежи, не можем ли просто да си внесем компютри“, категорична е Христова.

По думите ѝ изпитът по български език и обучението 2 години по-рано е узурпурано от подготовка за него, като по този начин лишава децата чрез литературата да разсъждават индивидуално, да имат лично мнение и свободено да пишат. В обучението си по литература учениците остават с убеждението, че има само темата за патриотизма.

Христова посочи, че относно изпита по математика самата тя има съмнение доколко е адекватен за деца, кандидатстващи в езикови гимнации.

За една различна гледна точка и една възможна алтернатива можете да видите във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …