петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Преводачката на Светлана Алексиевич за романа „Време секънд хенд“ и травмите на прехода

Преводачката на Светлана Алексиевич за романа „Време секънд хенд“ и травмите на прехода

Социализмът свърши, а ние останахме, какво да правим – това пита една от любимите възрастни героини на проф. Тотка Монова в книгата „Време секънд хенд: Краят на червения човек“ на белоруската писателка Светлана Алексиевич.

Проф. Монова е един от преводачите на романа, както и дълбок познавач на творчеството на писателката, която бе отличена с Нобеловата награда за литература за 2015 г.

Тя отбеляза, че познава текстовете на Алексиевич от 30 години насам, още от времето на книгата й „Войната не е с лице на жена“ (1983 г.), с която започва разрушаването на мита за Втората световна война, за Червената армия и участието на жените.

„Време секънд хенд“ е документален роман за това какво се случва с едно силно индоктринирано съзнание след отмяната на идеологията, в която то е живяло, обяснява преводачката.

По думите й пластовете и разказите в тази книга са много и тя може да се чете като роман, като на моменти дори самата тя се е съмнявала дали разказваното действително е било или е просто фикция.

Проф. Монова напомня й думите на Алексиевич, че много бавно излизаме от една цивилизация на страха.

На въпрос кои са най-честите травми на прехода, тя отговаря: „Вакуумът, който се създава персонално в съзнанието на всеки човек, а оттам и в обществото. Големият въпрос е след като една макрорамка бива отменена и обявена за престъпна и нехуманна, какво я замества, какво идва на мястото на разрушената ценностна система – това е страшното“.

Според проф. Монова една от драмите на постсъветското съзнание е, че хората продължават да живеят с наслоени страхове, със съзнанието за палачи и жертви, със спомена за репресиите.„Фактът, че заявяваш ясно, че не си щастлив, те прави враг на системата“.

И въпреки всичко, по думите й, в книгата се прокрадва надеждата, онзи стаен във всички разкази копнеж и стремеж към красивото, желанието да имаш хубава книга или дрехи, да посетиш спектакъл, да пътуваш по света – може би най-голямото постижение на перестройката, заключава проф. Тотка Монова. Вижте целия разговор с нея във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Поръчал съм книгата преди 2 месеца и чакам да излезе на пазара в края на месеца.