вторник , 17 октомври 2017
Начало / Предавания / Честно Казано / Превърна ли се в необходимост кредитът за здраве? Кардиологът Доц. Васил Велчев за болното сърце на българина

Превърна ли се в необходимост кредитът за здраве? Кардиологът Доц. Васил Велчев за болното сърце на българина

Здравеопазване на кредит. Колко струва да си здрав в България и как икономиите разболяват пациентите?

Доц. Васил Велчев обяви в студиото на „Честно казано“, че Дружеството на кардиолозите в България подготвя информационна кампания за предотвратяването на внезапната смърт. По думите му „внезапната смърт“ засяга здравите хора, а най-често причината е сърдечно-съдова. Статистиката сочи, че 60% от смъртността у нас се дължи на сърдечна недостатъчност.

„Има статистика, че от хората, които получават сърдечен арест, 1 от 10 стига до болница. В България хората в риск са около половин милион. Превенцията винаги е сложна, това не е човек, който кашля и отива на лекар, тези хора имат абсолютна индикация да им се имплантира дефибрилатор“, каза Велчев и допълни, че в България се имплантират средно между 35-40 дефибрилатора годишно, а цифрата трябва да е около 700. Цената на устройството е около 20 000 лева, но Здравната каса плаща едва 4 лева.

Пациентите не трябва да взимат бърз кредит, за да се лекуват, каза още той и допълни, че докато Касата плаща на парче и лекарите ще работят на парче.

Още от „Честно казано“ – ТУК.

Вижте също

Люба Кулезич съди Бареков заради задействаната машина за окалване срещу Би Ай Ти

Машината за окалване се задейства на пълни обороти срещу Би Ай Ти. Нает за оператор …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *