неделя , 23 октомври 2016 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Преувеличени ли трудностите пред китайската икономика
chinaborsa

Преувеличени ли трудностите пред китайската икономика

Не бих казал, че икономическите трудности на Китай са чак толкова големи, заяви в еМисия България Тодор Радев, журналист от Радио Китай.

Той коментира състоянието на китайската икономика и бизнес, финансовите сътресения от последните месеци, реакциите на бизнеса и намеренията на правителството.

„Китайската икономика се забавя, но това е очакван резултат от нейното преструктуриране и търсенето на нови двигатели на икономическия растеж, вкл. чрез насърчаване на частното предприемачество, особено в сферата на новите и високи технологии“.

Журналистът потвърди, че за миналата година по официални данни в Китай е регистриран едва 6,9% икономически ръст, най-слабия за последния четвърт век, но отбеляза, че икономиката на страната преминава през трансформация, което няма как да не окаже влияние.

Според Радев китайските граждани като цяло също нямат усещане за „криза“, а средната класа продължава да се развива.

Много западни медии преувеличиха спада на китайските борси, смята още журналистът, като подчерта, че борсите не отразяват в пълен мащаб състоянието на реалната икономика.

По думите му на 1 март властите ще обявят началото на сериозни реформи, например за начина на листване на компании на борсата.

Все пак очакванията на китайските инвеститори за това какво ще се случи догодина не са добри и около 60% от тях са настроени песимистично, призна той.

Вижте също

GEORGI_MARKOV картинка

Георги Марков в спомените на колегата му в Би Би Си Питър Юдел

Питър Юдел е бивш журналист от Би Би Си, който между 1971 и 1973 г. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *