сряда , 21 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Преподавателят в СУ Джонатан Макрийди: Няма кой да защити Северна Ирландия от Брекзит

Преподавателят в СУ Джонатан Макрийди: Няма кой да защити Северна Ирландия от Брекзит

Все повече британски граждани подават молба за ирландско гражданство, като от обичайните 200 запитвания на ден, броят им в последните дни след референдума за Брекзит е стигнал до около 4000 дневно. Опасения какво ще се случи след излизането на Великобритания от ЕС изрази в еМисия България и Джонатан Макрийди, който е от Северна Ирландия и е преподавател по ирландска литература и култура в специалността английска филология в СУ.

Той припомни, че почти 56% от северноирландците са избрали да останат в ЕС, като в някои части е имало по-силна подкрепа и от Шотландия.

По думите му, обаче, за разлика от активната и дейна позиция на първия министър на Шотландия Никола Стърджън, която търси начини Брекзит да не се случи, то най-силните гласове на Северна Ирландия са за излизането от ЕС и на практика няма кой да защити проевропейските граждани.

Шотландия сложи въпроса за вето на масата, но Северна Ирландия за съжаление не подкрепи това, ала дори провеждането на втори референдум да е невъзможно, би било един силен жест да се изправим и да кажем на света „Не искаме това“, заяви той.

„Ние нямаме никого, нямаме глас и това е много фрустриращо. Вътрешно сме много притеснени, гневни и паникьосани, имаме огромен проблем да намерим начин да излезем от тази ситуация“, заяви Джонатан Макрийди, като обясни, че разделението върви и по религиозна линия.

Той изрази притеснение и от възможността да бъде въведен граничен контрол и да отпадне т.нар. зона за свободно пътуване с Ирландия. „Ако живея в граничен град, сега мога свободно да пътувам в Ейре, без дори да си нося паспорт, никой не ме спира, а сега изведнъж Северна Ирландия вече няма да е е в ЕС и ще граничи с европейска държава“. По думите му дори психически, такава възможност е изключително неприятна.

Цели 28% от избирателите не са излезли да гласуват всъщност, най-активните гласуващи бяха за излизането, докато тези за оставането бяха по-апатични. Освен това времето беше лошо и хората се страхуваха да излязат, така че имаше много фактори за резултата от референдума, отбеляза още Джонатан Макрийди.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …