събота , 23 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Преподаватели и студенти трябва да уведомяват СУ преди да говорят пред медиите

Преподаватели и студенти трябва да уведомяват СУ преди да говорят пред медиите

Всички преподаватели и студенти в Софийския университет ще трябва да искат разрешение от отдела за връзки с обществеността, ако искат да говорят пред медиите. Това е решил академичният съвет на Алма матер на вчерашното си заседание, съобщи сайтът „Оффнюз“.

Ако преподавателите и студентите все пак искат да изразят своето мнение пред медиите като експерти или граждани, без да имат разрешението на СУ, те нямат да имат правото да използват научните си степени и звания, както и да казват в кой университет работят или учат.

„Информацията е достоверна, с уточнението, че не трябва да искаме разрешение, а да уведомим отдела за връзки с обществеността и да потърсим съдействието му“, коментира  Стефан Радов, студент по Европеистика в университета и член на Студентския съвет.

Той подчерта, че вчера е присъствал на заседанието на акедемичния съвет и е гласувал против предложението. Радов каза още, че днес е уведомил отдела за връзки с обществеността, като реакцията там е била положителна и без индикации да е проблем, че ще коментира темата.

Би Ай Ти потърси коментар от СУ. Пиарът на университета Боряна Коларова каза, че публикуваната информация в „Оффнюз“ не е напълно коректна. Тя допълни, че по-късно ще има официално изявление от висшето училище.

„Очаквах преподавтели от ФЖМК да вземат отношение по въпроса, но вчера такова нямаше“, каза Стефан Радов.

Той посочи още, че е направил малка справка из правилниците на западни университети и е установил, че в някой от тях подобни правила има, но само за служители, които управляват социалните мрежи на университета.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …