петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Преподавател: Пред синтетичната биология няма ограничения

Преподавател: Пред синтетичната биология няма ограничения

Синтетичната биология е интересно сливане между биологията и инженерството. С натрупването на знания по билология се откриват все повече механизмите, които управляват организмите. Това ни води до идеята, че взимайки стандартни генетични части, можем да си направим горе-долу каквато си изфантазираме функция на различни живи организми.

Така накратко преподавателят в Техническия университет Борис Киров описа какво представлява синтетичната биология. Той е създател на студентски отбор, който има амбицията към престижно състезание по синтетична биология.

По думите му няма ограничения пред синтетичната биология и всичко, което животът може да направи, го може и синтетичната биология.

Борис Киров разказа още как учени в Англия са успели да намалят разпространието на болестта „Денге“, след като установяват, че тя се пренася от вид комари, чиято популация бива намалена благодарение на откритието, че мъжките могат да дават само мъжко поколение.

„Веднъж, освобождавайки малко от тези комари, постепенно потомството на популацията става изцяло мъжко и те спират да се размножават“, посочи той.

„Надявам се да разгърнем синтетичната биология и в България“, подчерта Киров.

Той сподели още, че единият от проектите, върху който работят със студентите му, е начин за борба с видове туморни образувания и ракови клетки.

„Той е свързан с нещо като възпроизводство на имунна система към различни видове ракови клетки, т.е. собствен имунитет да се бори с рака, а не химио-терапия“, подчерта Киров и допълни, че за момента са теоритичен етап.

Повече за приложенията на синтетичната биология можете да видите във видеото:

Всеки, който желае да помогне за проектите на екипа по синтетична биология, може да направи дарение на посочената банкова сметка:

Получател: ТУ-София „Технологии ЕООД“

Основание за превода: За отбора iGEM България.

Юробанк България АД

бул. “Климент Охридски” 8

BIC: BPBIBGSF

IBAN-BGL: BG89 BPBI 79401 04613 9702

IBAN-EURO: BG89 BPBI 79401 44613 9701

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …