петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Преподавател по право на ЕС: Няма правна пречка процедура по оттегляне от ЕС да се прекрати

Преподавател по право на ЕС: Няма правна пречка процедура по оттегляне от ЕС да се прекрати

Резултатът от референдума за Брекзит не е обвързващ и формално парламентът не е задължен да се съобрази с него, но не мога да си представя английско правителство, което да пренебрегне волята на народа си, коментира в еМисия България Веско Паскалев, преподавател по право на ЕС в университета в Хъл, Великобритания.

Според него ако британците гласуват за оттегляне от ЕС, буквално още утре премиерът Дейвид Камерън ще обяви, че задейства процедурата – или пък ще си подаде оставката.

Не виждам вариант да се отметнат, категоричен е Паскалев.

От друга страна той подчерта, че няма правна пречка процедурата по оттегляне да се прекрати.

Ако в хода на този процес общественото мнение силно се промени в обратната посока, е възможно следващо правителство да насрочи нов референдум, уточни той и добави, че не би трябвало и да има политическа пречка, тъй като до момента всички държави-членки са заявили желание британците да останат.

Специалистът припомни, че никоя голяма страна не е напускала ЕС и при тази безпрецедентна ситуация е невъзможно докрай да се предвидят всички последствия.

Формално процедурата предвижда преговори по преходните условия в рамките на две години, но никой реално не смята, че това е осъществимо за страна от мащаба на Великобритания, а и е допустимо удължаване – с години, при решение на Европейския съвет, посочи Паскалев.

Отново формално погледнато, след определената дата на скъсване с ЕС, би трябвало договорите със съюза и европейското законодателство да не се прилагат повече. Доколкото са въведени в националното законодателство, обаче, те ще останат да действат, освен ако не бъдат нарочно отменени. Много от тях са разпоредби, които всяка съвременна нормална държава си има, обяснява Паскалев.

Дори и най-крайните противници на ЕС обаче не искат пълно скъсване, а запазване на търговските отношения, подчертава той и предвижда все пак лек превес на гласуването за оставане.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …