понеделник , 16 юли 2018
Начало / Спорно за спорта / Премълчаната истина за новата спортна база на БФС в „Бояна“

Премълчаната истина за новата спортна база на БФС в „Бояна“

Петър Панков и Николай Веселинов коментираха в студиото на „Спорно за спорта“ каква е премълчаната истина за новата спортна база на БФС в „Бояна“. На 17 ноември беше открита новата спортна база. 10 млн. евро пари от УЕФА, около 500 000, отпуснати от ФИФА и малко финансиране от БФС. На откриването присъстваха избрани гости, а отвън протестиращи скандираха: „Мафия“.

„Откриването на базата беше съпътствано от протести на сдружение „Граждански инициативен комитет – Бояна“ и хора, на които не им харесва ситуацията по изграждането на тази база. Става дума за един публичен грабеж, който в продължение на 5 години остана ненаказан и можа да се случи благодарение на всички институции, ангажирани с този процес – общинските власти, държавните и липсата на контрол от съдебната власт“, разказа Николай Веселинов. Той обясни, че спорните 350 дка земеделски земи се намират в територията на Резиденция „Бояна“ и за тях няма документи да са били отчуждавани по законов ред и да е плащано дължимото обезщетение за тяхното възстановяване, обясни Веселинов.

Той каза, че автентичните документи за собственост при това положение, които физическите лица притежават като наследство от своите предци, не са загубили своята правна стойност и са в правото си да потърсят имуществени права в тази територия.

„След 1991 г. държавата ги е насочила към по-сложен механизъм, свързана със Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и вече 25 години създава илюзията, че те могат да възстановят своите загубени права според правилата на този закон. Междувременно работи по друг начин и на друг фронт с тези земи и те виждат, че държавата може да бъде майка за едни и мащеха за други“, подчерта Николай Веселинов. Той обясни, че за 5 години БФС е получил право на строеж и градоустройствен план, както и разрешение за строеж.

„Намерена е някаква формулировка, която звучи законосъобразно, но на практика стойността на тези 61 дка е съпоставима със стойността на инвестицията, която е получена от чужбина. Този имот с тази голяма финансова стойност БФС получава даром да ползва поне 30 години, а доколкото всички ние знаем държавата няма нужда от този стадион – получава го за вечни времена. Освен това не дължи никакви данъци, така че това е най-доброто за БФС. Намира се в представително и добро място“, каза Николай Веселинов. Той цитира и статистически данни, според които около 2 млн. лв. българският данъкоплатец дава на държавата, за да се поддържа този терен. В нея има около 2,5% сгради, а останалата е свободна дворна площ.

„Има озеленяване, а това не попречи на се обработят те до неузнаваемост и да се построи това съоръжение“, посочи Веселинов.

Петър Панков каза, че тази борба се води от момента, в който земята, която дедите им са купували, се оказа, че вече не е наша, без това да има процедура по отчуждаване или някакъв друг акт. „Някой подарил на някого нещо, което не е негово“, обясни Панков, а Веселинов добави, че това е станало по времето на Бойко Борисов и добави, че той е основният виновник. „Той беше зает при откриването и не можа да посрещне народната любов както подобаваше. Обещал е някакви мерки за хората, които не е изпълнил, разбира се. Преди три години след издаването на разрешителното за строеж при лична среща той казал, че изобщо не знаел за ситуацията в подробности. Смятал, че това е нещо прекрасно и могат да се черпят само позитиви от това начинание. Дали това е така или не, можем само да гадаем“, добави Веселинов.

Той посочи, че на самата среща Борисов е проявил разбиране и обещал въпросът да бъде справедливо решен. После спрял да отговаря на молби, въпроси и заявления на хората. Той показа в студиото скица, издадена от общинско предприятие и на нея са показани няколко плана. „Има 24 имота на тази територия и минава коритото на Боянска бара. На тези 24 имота се знае кои са собствениците, които са претендиращите за тях. За тях се сещат институциите само когато трябва да се плащат данъците и когато трябва да гласуват. През останалото време те не са интересни“, коментира Веселинов.

Петър Панков обясни, че много от собствениците на тези земи водят различни дела, но те не са срещу БФС, а срещу тези, които са подарили терена. Делата се бавят, решенията се протакат.
Веселинов каза, че трябва да бъдат сезирани български и международни правозащитни институции, които да проследят дали законосъобразно са извършени всички процедури. Освен това предстои България да председателства ЕС през 2018 г. и ако до тогава не бъде решен въпросът те се заканиха да го отнесат към европейските институции.

Чуйте целия разговор с Петър Панков и Николай Веселинов за новата спортна база на БФС в следващото видео:

Вижте също

Франция на Дидие Дешан с втори шанс за трофей. Сблъсъци между фенове и полиция на Шанс-Елизе

Две години след поражението във финала на домашна сцена на Европейското Франция отново ще играе …