вторник , 22 май 2018
Начало / Новини / Прекратиха издирването на Боян Петров. Спасителната операция за българския алпинист ще остане в историята със своите мащаби

Прекратиха издирването на Боян Петров. Спасителната операция за българския алпинист ще остане в историята със своите мащаби

Спасителната акция за изчезналия в Хималаите български алпинист Боян Петров е прекратена. Това съобщиха от екипа му. Днес в издирването под връх Шиша Пангма отново се включи и хеликоптер. Хеликоптерът е летял на височина от 1500 до 7400 метра. Извършен е оглед над лагер 3 и след това спускане до базовия лагер. Направени са и много заходи в ниската част на планината, като полетът е продължил час и половина.

В безпрецедентната спасителна операция взеха участие над 100 души и 3 хеликоптери. Китай даде специални визи на двама непалски пилоти, за да могат машините с турбинни двигатели да се включат в издирването на Петров.

„Обявяваме край на спасителната операция. Боян не беше открит. Но изумителното е, че създадохме прецедент как три държави могат да работят заедно. Имаме от Непал, от България, от Китай. Отсега натаък за всички алпинисти, които имат проблеми, двете правителства на Китай и Непал няма да имат граници. Боян създаде първият прецедент, който надявам се, ще спаси други живот занапред. Искам да благодаря на всички тези хора, които рискуваха живота си за него и са част от този прецедент. С това обявяваме край на търсенето, Боян е легенда, цяла България ви благодари, това е краят“, каза алпинистът Кирил Петров.

Боян Петров беше в неизвестност почти две седмици. Един от най-успешните български алпинисти покори 10 осемхилядника, а пътуването му имаше за цел да изкачи още два – най-нискиият и най-високият, които са част от проекта му „Българин на 14х8000“.

Вижте също

Ожесточена борба за прием в столичните ясли – свършват местата и в частните детски заведения

Ожесточена борба за прием в столичните ясли – местата в държавните заведения са с 5 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *