петък , 20 юли 2018
Начало / Спорно за спорта / Представяме ви Златислава Чуканова – младата надежда на българския бокс

Представяме ви Златислава Чуканова – младата надежда на българския бокс

Златислава Чуканова e на 21 години от град Козлодуй. Тя се занимава с бокс от 6 години. Всъщност по-точната дума е, че тя „умира“ за бокса като спорт.

„Качвам се и си казвам: „Трябва да победя, трябва да си оставя горе сърцето“. Това ми минава през главата. Може съперничката ми да е по-добра, да е по-силна, да е по-бърза… обаче трябва да дам всичко от себе си, за да победя, за да взема срещата“, признава младото момиче.

Тя започва да се занимава с бойния спорт любителски. Първоначално е част от клуба на „Левски“, а след това преминава в ЦСКА, където тренира и днес. Преди това Златислава минава през спортове като волейбол, футбол, баскетбол, дори балет. Не след дълго обаче, девойката стига до ринга и бързо осъзнава, че това е не просто хоби, а именно нейното собствено призвание.

С първото качване на ригна, идва и първият триумф на Злати в бокса. Тя е категорична, че чувството тогава е било много по-различно от емоцията, която изпитва, когато се качи между въжетата, днес.

„Чувствам се по-опитна, защото съм събрала вече наистина малко опит. По-различно е. В началото се качваш, много се притесняваш. И сега много се притеснявам. Обаче сега е друго спокойствието. Знаеш вече… Имаш малко повече опит. Преценяваш по друг начин нещата. Можеш да си направиш някаква равносметка как върви самата среща. И вече слушаш треньорите. Докато преди се качваш (поне аз бях така) и не можех много да чуя какво говорят. Докато сега – тях ако ги няма, сигурно няма да се справя“, категорична е Златислава.

Според нея именно треньорите са „разковничето на успеха“. В момента нейни спортни наставници са Фикрет Ереджебов и Младен Сталев, а огромна подкрепа оказва и личният ѝ треньор – Александър Александров.

Злати се състезава в категория до 51 кг, като за 2016 г. се явява на три големи първенства.

Състезателката по бокс е убедена, че, за да получиш, трябва и да дадеш. Именно затова тя дава всичко на бокса, а той пък и отвръща с още повече. Девойката определя загубите по-скоро като необходими, отколкото като нещо, което я демотивира.

За клишето, че боксът е мъжки занаят знаем всички. Знае и Златислава. Въпреки това обаче, тя ще продължава да тренира, побеждава и нокаутира.

„Честно казано боксът наистина е мъжки спорт, обаче всеки си избира какво да тренрира и според мен не е важно какъв спорт е или с какво се занимаваш. Важното е да го правиш с удоволствие, важното е да си щастлив. Без значение дали ще тренираш балет, футбол, бокс, дали ще отидеш да се бориш, или ще четеш книги. Всеки трябва да прави това, което го прави щастлив. Защото иначе защо живеем“, казва философски младото момиче.

Вижте също

Франция на Дидие Дешан с втори шанс за трофей. Сблъсъци между фенове и полиция на Шанс-Елизе

Две години след поражението във финала на домашна сцена на Европейското Франция отново ще играе …