събота , 23 юни 2018
Начало / Спорно за спорта / Представяме ви Виктория Радева – голямата надежда на родния шахмат

Представяме ви Виктория Радева – голямата надежда на родния шахмат

Тя е шампион на България по шахмат над 20 пъти. Тя има над 35 спечелени купи от различни турнири. Тя е подобрила редица рекорди в шаха досега. Зад всичко това всъщност седи едно едва 16-годишно момиче. Тя се казва Виктория Славеева Радева, почти на 16 години, от град Пловдив и се занимава със шахмат.

Виктория открива магията на шахматната дъска още на 3 години. „Виновник“ за тяхната среща е нейният баща. Още когато е бил малък, е обичал да играе. Дядо и също е играел и го е научил. И през ученическите му години много е играл в училищни състезания. И просто цял живот е обичал да играе шах и е решил да ми даде всъщност тази негова любов. Определено може да се каже, че шахматът в семейството се предава от поколение на поколение. Малката и сестричка също сега се учи да играе, единствено майка и не е голям любител на шахмата. Макар и трудно, момичето с усмивка си спомня за своите първи ходове. Леко-полека тя започва да изпитва любов към този спорт и така идва ред и на първите по-сериозни шахматни сблъсъци.

– Спомням си, че първото ми състезание, на което отидох, беше 2 месеца след като бях тренирала по-сериозно и това беше републиканско първенство до 8 годинки. Тогава спечелих първия си медал, станах вицерепубликанска шампионка на България, но от следващата година нататък започнах да печеля само републикански титли и сега, 8 години подред съм шампион на България –  разказва Виктория.

Да бъде 8 години подред, без прекъсване, шампион на страната е рекорд, досега непостиган от никого. Тя твърди, че в основата на успеха и е много тренировки и усилие.

„Просто наистина това е един рекорд за България и лично и за мен. А като добавим и титли по ускорен и блиц, имам над 20 републикански титли поред“ – споделя още Виктория.

Един друг подобен рекорд Вики прави и през 2011г. Тогава тя става Световна вицешампионка за момичета до 10г. в Бразилия. Феноменалното е, че донася медал за страната ни след 18-годишна пауза при девойките.

„Като цяло, аз самата дори, когато го спечелих, не можех още да проумея, че наистина е нещо важно и значимо. Но за самото Световно бях вложила страшно много усилия и труд, цяло лято и преди това. 4 месеца без прекъсване само шах, физическа подготовка и много усилия. Случваше ми се да заспивам на масата от умора, но видях, че си струваше“ – разказва за това Виктория.

Именно това Световно девойката определя и като най-трудното, но и най-важно препятствие в живота й. Огромна роля за израстванто й днес оказва нейният треньор – гросмайстор Александър Делчев.

„Тренираме с него повече от една година. Той ми дава съвети как да си разплагам фигурите по време на партия, дава ми също така психологически съвети, помага ми да бъда спокойна. За мен той е един от най-силните български шахматисти, участвал е в много олимпиади, част от нац. Отбор. Така че съм привилегирована, че мога да тренирам с такъв добър гросмайстор“ – казва тя за него.

„Открих, че има голям талант, но трябва още много да се работи. Работим във всички насоки. В шаха психологията е много важна. Най-вече й давам насоки да си вярва в себе си, да бъде упорита и търпелива. Да работи всекидневно, макар и по малко време да отделя за любимото и хоби и съответно професия може би един ден. И да вярва, че ще успее. Това е. На световните първенства това е най-важно. Много голямо желание има за успех, но трябва да има още търпение и да знае, че пред нея предстоят още много крачки, които трябва да направи“ – разказва за младата шахматистка треньорът.

Виктория твърди, че най-кратката й партия е била 4 хода, а самата тя винаги се стреми да изчислява минимум 7 хода напред. Нещата обаче рядко са толкова лесни в шаха. Една от най-значимите и трудни партии е срещу доайенката на българския шахмат – Маргарита Войска.

„През 2014 г. играх със нея на републиканското първенство за жени. Това беше моето първо републиканско и тогава постигнах победа срещу нея, която беше обявена за на-красива партия на девойка през тази година и за мен това остава един прекрасен спомен и ще си я пазя вечно тази партия“ – спомня си Виктория

Негативната страна на шахмата обаче ясно личи, а за жалост и тя прекалено често се сблъсква с нея.

„Много е трудно да се справяш сам във този спорт. Баща ми усилено търси спонсори, за да мога да ходя по състезания. Случвало ми се е също така да пропускам европейски първенства, защото нямаме достатъчно средства и наистина аз съм благодарна на семейството ми, защото виждам, че те търсят средства сами и че искат най-доброто за мен. Сега имаме проблем с федерацията. Нямаме право да играем от името на България, когато играем в Европа и ни се налага наистина да играем под флага на ЕС, което е много неприятно, защото така просто се спира развитието на младите таланти“ – споделя Виктория

Нищо от това обаче не спира госпожицата да прави това, което обича. Тя е ученика в Националната търговска гимназия в Пловдив и макар и трудно успява да съчетае всичко перфектно въпреки тежката шахматна програма, която й предстои.

„Сега ми предстои отборно първенство за жени, след това имам Европейско по ускорен и блиц, където се надявам да стана шампионка. И общо взето цяло лято имам всякакви турнири. Ще играя за гръцки отбор тази година, за 2-ра поредна година. И след това е Световното в Уругвай, където се надявам да постигна успех“ – пояаснява Виктория.

В по-дългосрочен план пък мечтата й е много проста – да бъде като своя идол в шахмата Антоанета Стефанова.

„Аз още от малка винаги съм харесвала Антоанета Стефанова. Тя е нашата световна шампионка, жената, която е постигнала най-голям успех за България в тази сфера. И винаги съм искала да бъда втората Антоанета след нея. Просто тя ме вдъхновява“ – завършва Виктория

Вижте също

На Мондиала: Свалки и секс туризъм в големи дози – бразилец и рускиня демонстрират. ВАР прати треньор на Иран в болница

Въпреки предупрежденията към руските жени да се въздържат от интимни контакти с чужденци по време …