неделя , 23 септември 2018
Начало / Спорно за спорта / Представяме ви Калина Атанасова – младата надежда на българската фехтовка

Представяме ви Калина Атанасова – младата надежда на българската фехтовка

Представяме ви Калина Любомирова Атанасова, на 10 години, от град София. Тя учи в 26 СУ „Йордан Йовков“. Именно там за първи път разбира за спорта фехтовка и решава да изпробва уменията си в залата. Момичето бързо се влюбва в „нестандартния спорт“ и оттогава досега не спира да отделя огромна част от времето си на него. Девойката тренира всеки ден в продължение вече на 4 години.

„Аз тренирам в понеделник, сряда, четвъртък, петък и събота. В понеделник,сряда и четвъртък по 2 часа, в събота – час и половина, в петък 1 час“, сподели детето.

Кали (както повечето я наричат) определи фехтовката като „шахмат със 100км. в час“. Всъщност първоначално представлява приложима бойна система и едва по-късно се обособява като вид спорт, а оръжията при дуелирането са различни.

Нашата спортистката е била на множество състезания досега, но без дори да се замисли веднага назова и своето любимо такова.

„Любимото ми състезание беше тук, миналата година. Беше републиканското и тогава станах втора. Щях да бъда първа, на 1 точка от победата. Почувствах се първоначално зле, че съм загубила, но после осъзнах, че съм на второ място, което пак си беше много“, разказа Кали.

Освен на Републикански и клубни първенства, младата госпожица е участвала и на доста сериозни състезания извън страната ни.

„Аз съм била била само в Румъния на международни състезания, в Букурещ. Казва се Купа „Рипоста“. Първото ми състезание Купа „Рипоста“ беше до 9г., аз бях на 8 и паднах за влизане в 16-ката. На следващата година, когато бях на 9 и играх до 9г., станах първа. „Рипоста“ е доста силно състезание, защото там не участват само хора от Румъния и от България. И от Украйна идват понякога и от Молдова, тази година имаше и от Англия, и Испания, и Унгария“, допълни още девойката.

Тази събота Калина беше на „сцената за дуелиране“ за пореден път и безапелационно победи и в 4-те си срещи. Възлови за триумфа бяха наставленията и подкрепата от нейните треньори по фехтовка от клуб „Свечников“.

Талантливото момиче е само на 10 години, но вече е събрало в своята витрина 3 купи и над 14 медала. И въпреки сложността на „дуелирането“, мечтата на Калина Атанасова е изключително проста – никога да не спира да се занимава с фехтовка.

Вижте също

Франция на Дидие Дешан с втори шанс за трофей. Сблъсъци между фенове и полиция на Шанс-Елизе

Две години след поражението във финала на домашна сцена на Европейското Франция отново ще играе …