петък , 22 юни 2018
Начало / Спорно за спорта / Представяме ви Йордан Колев – голямата надежда на българското таекуондо

Представяме ви Йордан Колев – голямата надежда на българското таекуондо

„Както в живота – като паднеш на земята, ставаш и се изправяш. Тука е по същия начин, само дето намираш грешките и гледаш следващия път да не ги повтаряш и продължаваш напред“. Това е философията за спорта на Йордан Колев, на 19 години, от град София.

Той се занимавам се таекуондо WTF Олимпийска версия от 12 години и тренира в клуб „Рамус“.

„Таекуондото е едно невероятно нещо. Спорт, от който можеш да научиш много неща, които няма как да научиш на улицата или където и да е. Учи те на дисциплина, на самоконтрол и най-вече да се бориш със трудностите, защото трудностите ги има в спорта, има ги и в живота“, споделя Колев.

След като открива смисъла и красотата на бойното изкуство, Данчо започва да крачи смело по трънливия път на успеха.

„На първото състезание взех златен медал и реших, че това ще е моят спорт. Беше в Своге, 2008г., ако не се лъжа. И да – взех златен медал и 1 златна точка. Беше по-малко състезание, обаче това ми даде един такъв добър стимул, даде ми път, по който да вървя и и така стигнах до тук“, разказва спортистът.

Интересен факт е, че момчето стартира своята състезателна кариера заедно с по-големия си брат. Налага се дори да се изправят един срещу друг.

„Заедно почнахме. Тъй като много обичахме вкъщи да се бием, намерихме друго място да си решаваме споровете. И да – на едно държавно първенство аз стигнах до финал, той също и аз победих в случая. Беше приятно, готино. Говорихме си от време на време по време на мача“, спомня си още той.

Постепенно обаче само Йордан решава да се посвети на таекуондото. С воля, талант и отдаденост, той става 9 кратен шампион на България и вицеевропейски шампион по таекуондо.

„За мен най-важните турнири са Европейските първенства, на които засега съм бил – едно второ и едно шесто място. Това са страхотни класирания и се надявам тази година да е златен медал“, казва Колев.

Най-сложното обаче предстои, след като от скоро състезателят преминава в горната възрастова група и бързо му се налага да свиква с темповете на трениране.

„От миналата година започнах при мъжете и тази рязка промяна от юноши на мъже беше малко трудно, но сега започнах да се справям и тук. За мен най-важното е да не се отказваш, защото при преминаването от юноши към мъже повечето състезатели се отказват, поради финансови, както казахме. Поради лични проблеми – все пак живеем в малко по-трудни времена и повечето се отказват. Пък за мен най-важно е да не се отказваш“, добавя спортистът.

Момчето не познава отказването или предаването. Миналата седмица печели поредното републиканско първенство и смело гледа напред към новите върхове.

„Тренираме достатъчно. Просто в такъв вид спорт като нашия се изисква много здрава психика и въпреки конкуренцията, ти да не се отказваш. Пък този труд, рано или късно, ще ти се отблагодари“, убеден е младият талант.

Миналата седмица печели отново републиканско до 21 г. В момента най-голямата му трудност и предизвикателство е да вземе златен медал на Европейското първенство в София. А най-високият връх, който иска да покори е да стигне до Олимпийските игри.

Вижте целия разговор с Йордан Колев в следващото видео:

Вижте също

На Мондиала: Свалки и секс туризъм в големи дози – бразилец и рускиня демонстрират. ВАР прати треньор на Иран в болница

Въпреки предупрежденията към руските жени да се въздържат от интимни контакти с чужденци по време …