събота , 23 юни 2018
Начало / Спорно за спорта / Представяме ви Йоана Илиева – новата надежда на българската фехтовка

Представяме ви Йоана Илиева – новата надежда на българската фехтовка

В днешното предаването на „Спорно за спорта“ ви представяме един от най-перспективните и амбициозни таланти в сферата на дуелирането. 15-годишната Йоана Илиева от София тренира още от дете и е твърдо решена да превърне фехтовката от свое хоби в начин на живот.

„От самото начало бях решила, че какъвто и спорт да почна да тренирам, ще бъде сериозно и може би това, че не се отказах, доведе до всичките успехи сега“, споделя момичето.

„Още от малка, когато някой ни кажеше да правим нещо физически, аз не се ядосвах, че трябва да го направя. Напротив. Амбицирах се да го правя по-добре от другите и по повече пъти, и ако другите тренираха по четири пъти в седмицата, аз тренирах по шест“, разказва тя.

След първия си успех през 2014 г., Йоана решава окончателно, че има бъдеще в спорта и че не трябва да се отказва. Решението се оказва повече от правилно. Тя практикува и други спортове, но фехтовката е нейната голяма любов. С огромните амбиции, състезателката много скоро започва да завоюва медал след медал. Един от най-запомнящите се момента е през 2015 г., когато печели Балканското първенство в Сърбия.

Йоана е категорична, че въпреки победите, има още много какво да научи за дуелирането – по думите й „съвкупност от психика, физика и техника“. Изключително важна в случая е и тактиката, а момичето определено има своя хитър план за нападение.

Основната опора и сила по време на тренировки и състезания младата надежда получава от своите треньори. Весела Шаламанова и Антонио Иванов са само малка, но важна част от екипа. Личен треньор в момента пък й е Ивайло Воденов.

„Аз не съм си поставила някакви цели, защото много хора например си казват: „Ей сега това състезание да мине, и спирам“. Аз нямам такъв предел. За мен Олимпийска титла със сигурност влиза в моите планове (дългосрочни, разбира се), участие на Олимпийски игри и т.н., но задължително искам да мога повече“, казва момичето, което е убедено, че най-доброто тепърва предстои.

Вижте също

На Мондиала: Свалки и секс туризъм в големи дози – бразилец и рускиня демонстрират. ВАР прати треньор на Иран в болница

Въпреки предупрежденията към руските жени да се въздържат от интимни контакти с чужденци по време …