вторник , 19 юни 2018
Начало / Спорно за спорта / Представяме ви Димитър Исаев – голямата надежда на скоковете във вода

Представяме ви Димитър Исаев – голямата надежда на скоковете във вода

„Много елегантен и красив спорт. Така мисля, че е най-добре да се опише“, казва младата звезда Димитър Исаев за избраната от него дисциплина – скок във вода.

Когато застана на трамплина или на кулата, когато имам нов скок, или скок, от който ме е страх, просто си казвам – тръгваш и какво стане, казва младежът в интервю за „Спорно за спорта“.

Височина, адреналин, вода и гъвкавост – това характеризира скоковете във вода, а Митко е най-добрият ни състезател в тази дисциплина и е само на 18.

Още като дете съдбата го среща с неговото призвание – и по-скоро един определен човек, треньорът му, който го открива, докато ходи на плуване. „Така и не се научих там да плувам и той ме намери – просто говори с нашите и така се озовах на басейна. Скочих от един метър и постепенно се научих“.

Първоначално момчето действително не е умее да плува, нито пък да скача. Страхът от височината също е налице. Бързо обаче всичко се променя и днес той е експерт именно в тази сфера. У нас младежът печели почти всяко състезание, било то държавно или международно. Конкуренцията извън България обаче е жестока, но Димитър винаги успява да се представи отлично.

„Най-важното състезание досега ми е било може би миналогодишното Европейско първенство в Риека, защото бях много подготвен, поне аз така мисля. Имах шанс за медал, за много добро класиране, но просто последните два скока не можах да ги направя както исках. Малко бях разочарован тогава, но обмислих нещата, научих някои уроци“, признава Митко.

Условията в страната ни обаче не само че не помагат за развитието на младите състезатели, но и по-скоро пречат. Затова те доста често са на лагери и провеждат подготовката си навън. „В нашия спорт е много сложно. Когато нямаш басейн, естествено е много трудно. Когато нямаш условия, ти се губи мотивацията и желанието. Но и треньорът ни помага. Той ни дава воля да тренираме.“

Треньорът Георги Чобанов доста често „пази разновесието му“ в спорта. „Той ми е личен треньор още от първата година, той ми е единственият треньор. С него тренираме доста добре. Понякога, естествено, се караме, имаме някакви кавги, но няма как.“

А съветите, които получава от своя треньор, са да вярва в себе си и никога да не се подценява. „Естествено, искам да се видя на Олимпийските игри в Токио. Да се представя на достойно ниво и да продължавам напред към следващите Олимпийски игри“, мечтае Димитър Исаев.

Вижте също

Медиите в Бразилия сринаха със земята суперзвездата Неймар. Скандал в Хърватия: Изхвърлиха играча на Милан Никола Калинич

https://youtu.be/2M2EJLbimR4 Повод за разочарование от снощи има и тимът на Бразилия. „Селесао“ завърши сензационно 1:1 …