сряда , 21 март 2018
Начало / Спорно за спорта / Представяме ви Божидар Темелков – голямата надежда на българското самбо

Представяме ви Божидар Темелков – голямата надежда на българското самбо

Татами или тепих? Кимоно или куртка? Джудо и самбо? На нашия състезател обаче не му се налага да избира, защото двата спорта перфектно се преплитат в живота му. Представяме ви Божидар Темелков – голямата надежда на българското джудо и самбо.

Той е родом от Сливен и е на 18 години, а двата спорта тренира от 11-годишен. От дете изгражда своята личност и характер именно там – на спортното бойно поле в залата.

От хоби, джудото и самбото бързо се превръщат в страстта на момчето и покрай изразходването на енергията, той започва да печели състезание след състезание.

По самбо и по джудо той вече има по три световни първенства, като разказва за успехите и битките си за предаването „Спорно за спорта“.

По думите му с годините някои състезатели малко по малко се отказват и остават онези, които имат най-високи цели.

„В джудото миналата година станах седми на Европейското първенство, което беше тук в София. Може би това състезание е едно от най-запомнящите се, защото се борих пред семейство, приятели, близки и мога само да съжалявам, че не успях да взема медал. Бях много близко, но просто не издържах психически“, разказва момчето.

Място за съжаление обаче няма, тъй през 2016 г. идва време и за най-големия триумф на Божидар.

„Тази година беше много интересна, защото точно до преди месец нямах абсолютно никакви постижения. На Европейското първенство по самбо изгубих още във началото, имах две състезания по джудо, на които също загубих, но в края на годината, за моя огромна радост, станах световен шампион по самбо.“

Освен световни първенства, състезателят печели и редица призове от европейски състезания. Tой е част клуб „Биоком Ставен“, а основната сила, която го амбицира да продължава да се бори на два фронта, са неговите спортни наставници. Казва, че връзката му с тях е особено силна.

И тук, както и в другите спортове у нас, трудностите са част от пътя към върха. Божидар обаче е категоричен, че въпреки всичко има надежда за развитие.

„Според мен просто начинът, системата не е правилна. Хората във федерацията не мислят толкова за развитието, колкото за моментно закърпване на положението, което е много лошо. Според мен трябва да се гледа на младото поколение. Просто наистина трябва да се набляга повече върху спортистите, върху младите и да се гледа само в перспектива“.

Според младия спортист тези дисциплини се харесват на малки деца, защото са мъжки и атрактивни, но трябва повече да се популяризират, така както е с футбола.

Главната цел пред момчето е ясна – Олимпиадата през 2020 г., но джудистът се надява нещата да станат постепенно и заслужено.

Какви са целите му – чуйте в целия разговор с Божидар Темелков:

Вижте също

Банкер е новият президент на Серия А. Контузеният Неймар се подвизава в нощни заведения. Роналдо: Аз съм най-добрият

Италианската Серия А има нов президент. Гаетано Мичике беше избран с пълно мнозинство от всички …