вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Председателят на Комисията за защита на личните данни: Злоупотребили са малки партии и инициативни комитети

Председателят на Комисията за защита на личните данни: Злоупотребили са малки партии и инициативни комитети

Може ли Комисията за защита на личните данни да се противопостави на злоупотребата с имена и ЕГН-та в подписките на партиите за регистрация в изборите? Темата коментира председателят на комисията Венцислав Караджов в предаването еМисия България.

„Жалбите са срещу малки, нови политически субекти, които не са били предмет на проверка от комисията. Някои инициативни комитети мислят, че сме в началото на 90-те години и могат да си правят всичко без да има последствия, но това далеч не е така“, разкри Караджов и подчерта, че сигналите на хора, открили имената и ЕГН-тата си в списък на някоя политическа формация, вече са над 60 благодарение на медиите и обществената реакцията.

Венцислав Караджов дори назова част от партиите злоупотребили с данни на случайни граждани. Сред тях са Християн-социален съюз, подкрепящ кандидатурата на Жорж Ганчев, Българска нова демокрасия, Българска социалдемокрация, Единна народна партия.

Освен че сме подобрили взаимоотношенията си с Министерството на вътрешните работи при разглездане на тези жалби, в момента сме изпратили голяма част от подадените жалби и министерството е образувало наказателно производство срещу лицата, физически събрали подписите“, каза председателят на Комисията за защита на личните данни.

Той допълни, че с промените в Изборния кодекс от тази година тези лица подлежат на наказателна отговорност, лесно се установяват и защото удостоверяват всяка страница със събрани подписи с три имена и ЕГН.

По думите му политическите партии правят мечешка услуга на симпатизантите си, които са им съдействали да събератат нужните за регистрация подписи. Той изтъкна, че едва ли са обучили симпантизантите си, че трябва да искат личната карта на подписващото се лице, тъй като те са администратори на лични данни според закона.

Караджов посочи, че със сигурност по-строгите мерки ще имат ефект.

Той подчерта, че всеки може да провери на страницата на ЦИК дали има злоупотреба с личните му данни и ако установи такава, да поддаде сигнал към комисията, към която да прикрепи разпечатка на информацията или да запише конкретния ред и страница, на които е името му, както и политическия субект, който е използвал личните му данни. Жалбата трябва да бъде придружена с сложи дата и подпис, ръчно положен.

„Санкциите са достатъчни, но ще има нова правна рамка през 2018 г.“, каза в заключение Караджов.

Вижте в следващото видео и репортаж на колегата ни Златимир Йочев, който разговаря с мъж, открил, че е регистриран за една от партиите, без негово знание и позволение. Той заяви, че ще се обърне към ЦИК, за да разбере как е попаднало името и ЕГН-то му там.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …