понеделник , 25 юни 2018
Начало / Жива връзка / Председателят на БЧК Христо Григоров: От какво има нужда и как да помогнем на Хитрино

Председателят на БЧК Христо Григоров: От какво има нужда и как да помогнем на Хитрино

„Към момента не е необходимо да правим апел за включването на доброволци в Хитрино, както и за събирането на дрехи и храна. Имаме всичко необходимо, за да поддържаме един нормален ритъм“, твърди председателят на БЧК Христо Григоров в специално интервю за Би Ай Ти.

Той уточни, че преди да се изтеглят цистерните и да се влезе в селото, няма как да се направи реална преценка за нуждите.

Над 300 хил. лв. са събрани до момента по сметката в есемес кампанията на кратък номер 1466, но за съжаление този номер не е достъпен от чужбина, въпреки че има много предложения за помощ от там, каза Григоров.

По банковата сметка също има известни постъпления, но имайте предвид, че българският народ и корпоративният бизнес още не са се активирали, добави той.

Христо Григоров бе категоричен, че най-голяма благодарност дължим на пожарникарите на ген. Николов, извършили подвиг с риск за живота си при гасенето на цистерните в червената зона.

БЧК и Планинската спасителна служба също имат екипи на мястото на трагедията, за да окажат помощ. Григоров припомни и решението част от ваучерите, определени за миньорите, да бъдат дадени на хората в Хитрино. Част от храните по европейската програма, предназначени за социално слабите, също ще бъдат пренасочени.

Председателят на БЧК увери, че няма опасност от измами при разпределянето на парите.

Как в САЩ държавата помага на хората, пострадали при инциденти, аварии и природни бедствия – разказват пък колегите ни от студиото в Чикаго. Според тях американците много сериозно приемат психологическата страна на случващото се, като психолозите и психиатрите са на изключителна почит и работят плътно с държавните органи.

Как се лекува в САЩ синдрома на посттравматичния стрес, с който всяка година биват диагностицирани над 3 млн. души – вижте в репортажа след интервюто:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …