сряда , 12 декември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Предразсъдъци и разделения в Европа

Предразсъдъци и разделения в Европа

С Янко Цветков, който е автор на „Атлас на предразсъдъците“, пълен със забавни карти на стереотипите в Европа, разговаряхме в еМисия България за силата на предразсъдъците и разделенията на Стария континент.

„Днес най-големият проблем е представата за чужденеца като за бреме , човек, който трябва да търпиш на собствена почва, човек, който се възползва от всички добри неща, който си създал в собствената си държава. Това е една отровна представа. Днес обаче в Европа е доста разпространено и виждаме последиците“, коментира българинът, който живее във Валенсия. Допреди няколко години той живее в Лондон, но се мести в Испания.

В Лондон ми беше много трудно, защото заминах във време, когато имаше ограничения за българите да работят във Великобритания. И това бе една от причините, поради които се преместих да живея в Испания. Тук нещата бяха значително по-лесни, защото много от препятствията, които имах в Лондон не съществуваха“, сподели Янко Цветков.

Той казва за картите си на предразсъдъците, че са саркастични, но и добра отправна точка, когато хората се опитват да разсъждават какво е предразсъдък.

„Най-големият предразсъдък сред европейците е представата, че чужденецът е човек, който  непрекъснато е в нужда, иска да те използва и който няма реален интерес да допринесе с нещо към обществото, в което живее. Това е нов фокус към национализма“, подчерта Цветков, за когото е непонятно защо в глобалния свят, в който живеем, национализмът се възражда.

Вижда общата черта на европейците в това, че навсякъде има хора, които се оплакват от държавата си и какво се случва в нея.

Разликите са, че тази група в България като че ли е по-голяма. Ние трудно оценяваме нещата, които са наред в нашето общество, желанието да се оплакваме и фокусиране върху проблемите е по-силно от желанието да видим, че нещо добро се случва, заключва още той.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …