неделя , 22 октомври 2017
Начало / Предавания / еМисия България / Предразсъдъци и разделения в Европа

Предразсъдъци и разделения в Европа

С Янко Цветков, който е автор на „Атлас на предразсъдъците“, пълен със забавни карти на стереотипите в Европа, разговаряхме в еМисия България за силата на предразсъдъците и разделенията на Стария континент.

„Днес най-големият проблем е представата за чужденеца като за бреме , човек, който трябва да търпиш на собствена почва, човек, който се възползва от всички добри неща, който си създал в собствената си държава. Това е една отровна представа. Днес обаче в Европа е доста разпространено и виждаме последиците“, коментира българинът, който живее във Валенсия. Допреди няколко години той живее в Лондон, но се мести в Испания.

В Лондон ми беше много трудно, защото заминах във време, когато имаше ограничения за българите да работят във Великобритания. И това бе една от причините, поради които се преместих да живея в Испания. Тук нещата бяха значително по-лесни, защото много от препятствията, които имах в Лондон не съществуваха“, сподели Янко Цветков.

Той казва за картите си на предразсъдъците, че са саркастични, но и добра отправна точка, когато хората се опитват да разсъждават какво е предразсъдък.

„Най-големият предразсъдък сред европейците е представата, че чужденецът е човек, който  непрекъснато е в нужда, иска да те използва и който няма реален интерес да допринесе с нещо към обществото, в което живее. Това е нов фокус към национализма“, подчерта Цветков, за когото е непонятно защо в глобалния свят, в който живеем, национализмът се възражда.

Вижда общата черта на европейците в това, че навсякъде има хора, които се оплакват от държавата си и какво се случва в нея.

Разликите са, че тази група в България като че ли е по-голяма. Ние трудно оценяваме нещата, които са наред в нашето общество, желанието да се оплакваме и фокусиране върху проблемите е по-силно от желанието да видим, че нещо добро се случва, заключва още той.

Вижте също

Какво крият непубликуваните ръкописи на първия български социолог Иван Хаджийски?

Преди седмица отбелязахме 110 г. от рождението на Иван Хаджийски – бащата на българската социология …