петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Предприемачът Кирил Петков с ноу-хау как България да стане икономически тигър

Предприемачът Кирил Петков с ноу-хау как България да стане икономически тигър

Предприемачът Кирил Петков гостува в предаването „Просто Диков“ и разказа за работата си. Фирмата му произвежда хранителна добавка с бактерията на българското кисело мляко.

„Опра Уинфри стана фен. Джокович започна да пие нашия продукт на US Open – сок от моркови с българската бактерия на киселото мляко. Нобеловият лауреат за медицина за 2005 г. се включи към нашия отбор и в момента тества българската бактерия дали може да излекува хора от язва“, разказа Петков.

„Сега в началото на годината сам се зарази с бактерия и започна да тества върху себе си. Направихме колаборация между СУ „Св. Климент Охридски“, ИСУЛ, най-добрия професор по микробиология в Харвард, нобеловия лауреат – обединихме усилия, за да видим дали нашата бактерия може да бъде решение за язвата“, добави предприемачът.

Той разказа по какъв начин България може да стане икономически тигър. „Имаме страхотни учени в България. Дайте да обединим мозъците на България. Мога да обединявам хора, които имат потенциал. Ако искаме България трябва да се замислим къде са ни силните продукти, които са чисто български, да направим координация и да бием външния пазар“, добави още Петков, който е и финансовият съветник в новата партия на Христо Иванов „Да, България“.

По думите му, трябва да сменим посоката, в която работим.

„400 000 компании има в България. Само 16% от българските компании имат потенциал да изнасят навън. Фокусът на големите компании е насочен върху българския пазар. Повечето смятат как да усвоят пари от държавния бюджет, а не се целят навън. Няма как да вдигнем качеството на живот, ако не сме конкурентоспособни за външния пазар“, убеден е предприемачът.

Той даде и конкретни примери за успешни бизнесначинания в България. 2000 от 2500 робота, които се продават на американската армия за Ирак и Афганистан, се правят в „Красна поляна“.
Чуйте целия разговор на Диков с Кирил Петков и идеите му за развитие на бизнеса в България в следващото видео:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …

11 коментара

  1. Sir Dikov! Мисля, че е време да представите термина „A marketing ploy“ на България.