петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Предприемач: Когато искаш да работиш с публични институции у нас, се сблъскваш с невидими врагове

Предприемач: Когато искаш да работиш с публични институции у нас, се сблъскваш с невидими врагове

Когато искаш да работиш с публични институции в България, се сблъскваш с някакви невидими врагове и стени, а принципът на мълчаливия отказ все още е валиден.

Това сподели в еМисия България предприемачът Димитър Димитров, създател на мобилно приложение за продажба на билетчета за градския транспорт през смартфона, което е спечелило и награда.

Той разказа и за разликите в комуникацията си с редица транспортни фирми у нас и в чужбина, във връзка с опитите му да предложи своето решение за облекчаване на гражданите при ползването на градски транспорт.

Комуникацията с Центъра за градска мобилност той определя като „кошмар“ и се надява с новото ръководство, на мястото на подалото оставка, да дойдат и позитивно и иновативно настроени хора.

Димитров даде и обратния пример – с шефа на най-голямата транспортна фирма в Западна Англия, който му писал в почивния си ден – неделя, че е много заинтересован да тества продукта, като го сравнява с месеците наред протакане и избягване на отговор от страна на ЦГМ.

Проблемът е в мисленето, хората на такива постове по чиновнически не искат нищо да променят, реагират само на негативни публикации в медиите, нямат амбиция и мотивация за нещо по-добро, освен нещата да са застинали, коментира иноваторът. Въпреки закона за Публично-частното партньорства, никой не се наема с тях, добавя той.

Самият Димитър Димитров използва градски транспорт в София и обръща внимание, че по линии като трамвай 7 или автобус 204 човек не може да си купи билетче много спирки подред. Както и че когато човек се качи на нов трамвай, попада на стар перфоратор от миналия век.

Според него важни за гражданите неща като електронното управление нарочно се държат на режим стенд-бай чрез излишни усложнения и изисквания. Последните дни (покрай промените в Изборния кодекс) потвърждават, че нещата у нас се правят на парче, ад хок, без перспектива и за да обслужват краткосрочни интереси, добавя той.

Гледайте целия разговор с него:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …