петък , 24 март 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Предложенията за данъчни промени: облекчение или поредно натоварване, коментират Аркади Шарков и Виктор Лилов
DANACI картинка

Предложенията за данъчни промени: облекчение или поредно натоварване, коментират Аркади Шарков и Виктор Лилов

Облекчение или поредно натоварване са предложенията за данъчни промени за 2017 г. коментираха финансистите Аркади Шарков и Виктор Лилов в предаването еМисия България.

Сред идеите на Финансовото министерство са подаването на данъчна декларация за починали лица и унаследяване от роднините на дължимите данъци, както и приспадане на част от дължимия от гражданите подоходен данък при разплащания по банков път.

„Тук стигаме до въпроса за справедливостта. Държдавата си позволява да харчи гигантски средства за гьолове в Белене, за заварка на една тръба, за оборудване на гьоловете, без да можем да разберем дори кой го е поръчал, няма разследване на фирмите, или пък за банки изведнъж фалирали и не знаем къде са отишли активите им, кой ще ги върне, пак от обществените средства попълваме загубите, и изведнъж държавата решава, че може да бръкне в още един джоб и то на починали хора“, отбеляза Виктор Лилов по повод предложението за прехвърляне на задълженията на починали лица на техни близки. Той допълни, че „виждаме опит държавата да постриже още хора“.

„У нас няма добра финансова култура и малко граждани си държат подредени документите, понякога се случва самите граждани да не подозират за някои свои задължения, тепърва се съзадват услуги като финансови съветници, консултанти,. От една страна, се гордееем, че имаме семпло данъчно законодателство, 10% данък, би следвало всичко лесно да се изчислява. Преките данъци могат да изглеждат малки и всичко опростено, но потъваме в хаос от косвени данъци и такси, особено местните данъци, които се различават на доста места, където общините имат свои концепции“, категоричен бе той.

Аркади Шарков пък коментира, че този данък съществува на места в Европа, но най-изявен е в САЩ, където задължени трябва да изплатят от роднини на починалия. Той допълни, че в Щатите данъкът дори е определян като данък мародерство.

„Но това, че съществува някъде, не значи, че е добра практика“, отбеляза Шарков.

Виктор Лилов подчерта, че друго абсурно положение е, че когато има законодателни предложения, би следвало те да са придружени с оценка на въздействието им, а след като това не се случва, означава, че законодателите нарушават собствените си закони.

И постави въпросът дали предложенията всъщност няма да генерират повече разход, отколкото приход.

„Няма визия за това накъде отива България. С тези инициативи оставам с чувството, че цари някаква паника, че има проблем със събираемостта, а от друга страна е липсата на справедливост“, посочи още Лилов.

Аркади Шарков отеляза, че липсват, например, данъчни облекчения за иновации. А Лилов допълни, че „ако държавата не може да гарантира върховенството на закона и защита на инвестициите то никаква данъчни облекчения не могат да привлекат инвеститорите“.

Вижте също

IZBORI картинка

Димитър Иванов: ЦИК незаконно ще затрудни гласуването в чужбина

В последните часове ЦИК взе решение, с което по административен път ще създадат опашки и …

Един коментар

 1. Дървосекачът

  Е ясно че във Всяка понеНормална Държава има Данъчна Система, която :
  – Е пропорционалноПрогресивна
  – за Персоналните данъкоплатци – Е с Необлагаем Минимум…+Отбивки от Дължимото според Семейно положение, здравни Разходи, учебни Разходи
  – за Корпоративни данъкоплатци – Е със Съответни Задължения относно Персонала и неговото Развитие, и – Има отбивки за Развойна дейност
  …и която Система – Се осъвременява Ежегодно.
  (Да ! – това Трябва И у Нас.)