четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Предизборно буре с барут в Сърбия и Македония – коментар на проф. Боби Бобев

Предизборно буре с барут в Сърбия и Македония – коментар на проф. Боби Бобев

Избори в Сърбия тази неделя и опасения дали тези в Македония ще се състоят след месец – за това какво се случва на Балканите и по-специално в двете ни съседки журналистът Десислава Димитрова от Би Ай Ти разговаря с проф. Боби Бобев, балканист и бивш посланик в Албания и Косово.

Днес трябваше да се състои среща във Виена в търсене на изход от политическата криза в Македония, която не се състоя след отказ на опозицията да участва. Според проф. Бобев в страната цари нервна и напрегната обстановка, която е резултат от продължителен процес на натрупване на негативни енергии.

Последната година политическият живот в Македония се диктуваше от споразумението Пържино (от юли 2015 г. между македонските партии с цел постигане на изход от политическата криза), но президентът Георге Иванов го наруши, като препортвърди решението си да бъдат амнистирани 56 македонски политици, срещу които се водят дела, припомни Бобев. Според него тази позиция на президента е недопустима.

„Не виждам как на 5 юни ще се стигне до провеждане на избори, още повече, че опозицията с право поиска отлагане, ако не се изпълнят изискванията на споразумението Пържино. В момента имаме едно временно правителство, което не е легитимно, няма контролиращ парламент, няма фиксирана дата. Политическите лидери трябва да проявят разум, тъй като ако не се проведат избори, за каква демократичност въобще можем да говорим“.

На изборите в Сърбия този уикенд експертът не очава големи изненади. Той предвижда Сръбската прогресивна партия на премиера Александър Вучич да постигне или дори да подобри предишния си резултат, като е възможно даже да има и самостоятелно мнозинство.

Този път в Сърбия обстановката изглежда спокойна и предвидима, смята проф. Бобев, който е убеден, че проевропейската ориентация на Вучич ще продължи да доминира сръбската политика.

Какво ще се случи с по-малките партии, както и с радикалите на оправдания наскоро от Съда в Хага Воислав Шешел – чуйте коментара на проф. Боби Бобев:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …