понеделник , 22 октомври 2018
Начало / Новини / БЪЛГАРИЯ / Преди срещата ЕС – Западни Балкани: Доналд Туск с остра критика към Тръмп. Председателят на Европейския съвет призова за икономическо, политическо и военно обединение

Преди срещата ЕС – Западни Балкани: Доналд Туск с остра критика към Тръмп. Председателят на Европейския съвет призова за икономическо, политическо и военно обединение

Ден преди срещата ЕС-Западни Балкани председателя на Европейския съвет Доналд Туск разкри какви ще бъдат обсъжданите теми.

„Всичко, което ще обсъждаме, има глобално измерение. В новата глобална игра или ще сме глобален играч, или пионка. Европа трябва да е обединена икономически, политически и военно. Да го кажа просто – или сме заедно, или няма да ни има въобще”, категоричен беше Туск.

Туск беше критичен към американския президент Доналд Тръмп по отношение на политиката му към митата за алуминий и стомана.

„Гледайки последните решения на Доналд Тръмп, някой дори може да си помисли – с приятели като тези кой се нуждае от врагове. Но честно, ЕС трябва да бъде благодарен. Благодарение на него ние се отървахме от всички илюзии. Осъзнахме, че ако се нуждаете от помощ, вие ще я откриете в собствените си сили“, каза още Туск.

Забрани за движение и за паркиране на основни улици и булеварди в София заради срещата за Западните Балкани. Ограниченията са свързани с пристигането и придвижването на делегациите на лидерите на европейските държави. Паркоместата в София ще бъдат с няколкостотин по-малко, като паркирането ще бъде забранено пред сградата на Народното събрание край паметника на Цар Освободител, пред Националния исторически музей, част от площад „Александър Невски“, пред хотелите „Хилтън“ и „Балкан“, както и по централни улици в София. От Столичната община очакват задръствания и закъснения на градския транспорт.

Вижте също

НАТО иска увеличаване на разходите за отбрана. Тръмп обвини Германия, че е „пленник“ на Русия

НАТО ще увеличи разходите си за отбрана. Това съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг днес на …