сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Преди председателството на ЕС: Къде отиват публичните средства за медиите

Преди председателството на ЕС: Къде отиват публичните средства за медиите

България поставя своеобразен рекорд – две години преди председателството й на Съвета на ЕС, още преди да е почнала подготовката за него, вече имаме скандал.

Така Иван Радев от Асоциацията на европейските журналисти коментира сагата около подбора на медиите, които получават публични средства за разяснителната кампания около българско председателство.

Въпреки липсата на широк обществен отзвук, реакции имаше от страна на журналистическата гилдия – не само за подбора на конкретните медии („Стандарт“, агенция „Стандарт нюз“, агенция „БЛИЦ“ и агенция „ПИК“ – бел.ред.), но и за непрозрачния начин, по което се случва това.

Ние също бихме искали да разберем това, отвърна той в отговор на въпрос по какви критерии са били подбрани въпросните медии, които по думите са познати с неспазването дори на елементарни журналистически стандарти.

Той припомни също, че много от тях не са подписали Етичния кодекс на българските медии (нещо, което от Асоциацията многократно са настоявали да бъде условие, обвързано с разпределянето на публични средства към медии), както и че се свързват с името на депутата Делян Пеевски.

Според Радев би трябвало смисълът на инвестирането на публични средства в медийния пазар, който иначе функционира на пазарен принцип, да бъде осигуряването на по-голямо качество на информацията, а това съвсем не е така.

Той посочи и че повечето публикации са просто препечатани прессъобщения. Напомни също, че извън кампанията, за която им е платено, повечето от въпросните медии не промотират европейските ценности. Радев даде пример с претоплената наскоро „новина“ за забраната на розовия домат от ЕС – стара и невярна информация, била многократно в циркулация.

Наскоро Асоциацията огласи и свое настояване да се разследва евентуален конфликт на интереси при сключването на договори с фирми за комуникиране на българското председателство, които по неофициална информация се свързват по един или друг начин с имената на Меглена Кунева и Вежди Рашидов.

Радев съобщи, че Министерството на културата е изпратило поисканите от тях данни за трите сключени договора с фирми, но не е нямало последваща информация.

Принципът на прозрачност е записан в правителствената програма за 2014-2020 г. и е важно правителството да каже дали той е валиден още, тъй като министерствата действат в друг дневен ред, заключи Иван Радев.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …