сряда , 17 януари 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Пред софийския дом на генерал-лейтенант Кирил Ботев – по-малкият брат на поета

Пред софийския дом на генерал-лейтенант Кирил Ботев – по-малкият брат на поета

В Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България си спомняме и за онези герои, които понякога остават незаслужено в сянката на историята. Такъв е генерал-лейтенант Кирил Ботев – по-малкият брат на поета революционер Христо Ботев.

Репортерът на Би Ай Ти разговаря с изследователката Марияна Мелнишка за неговия и на семейството му живот пред къщата в София, където Кирил Ботев е живял с майка си Иванка Ботева.

Това специално място се намира на ул. „Шипка“ 23 в столицата.

Кирил Ботев е не по-малко значим с военните си подвизи от своя брат, като неговата военна кариера се развива предимно след Освобождението, обяснява Мелнишка.

Тя разказва, че заедно с най-малкия брат в семейство Ботеви, Кирил единствен успява да види България свободна.

Като по-палав, малкият Кирил е бил на грижите на големия си брат Христо. Цялото семейство е закърмено в дълга за защита на родината, казва изследователката и напомня: „Без тези други герои нямаме история“.

За жалост, няма държавна политика собствениците на такива къщи, които са културно наследство, да ги възстановяват в оригиналния им вид, добавя още Марияна Мелнишка, която е изследвала няколко стари къщи в района. Чуйте нейния разказ:

Малцина пък знаят, че знаменосецът на Ботевата чета Никола Симов-Куруто е от Ески джумая, днес Търговище. В родният му град е направена пълна възстановка на родната му къща. Тук се пази и единствената автентична вещ на Знаменосеца-личната му кама. Повече подробности – в следващия репортаж:

Вижте също

Владо Береану: Румъния е пред политическа криза и нови избори. Нов огромен протест готвят в неделя вечер

Премиерът на Румъния, социалдемократът Михай Тудосе подаде оставка. Тудосе се оттегля от поста, след като …