сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Пред Силвия Великова за вота на недоверие и образите в огледалото

Пред Силвия Великова за вота на недоверие и образите в огледалото

„Бойко Борисов вижда Бойко Борисов в огледалото, а Пеевски – Пеевски“, коментира в еМисия България Нено Димов от Институт за дясна политика, според когото внушенията в общественото пространство са практика от поне 70 години насам.

Той и журналистката от Ureport Емилия Милчева разговаряха със Силвия Великова по горещите теми от последните дни – вота на недоверие към правителството на тема здравеопазване, спрените обществени поръчки на фирми, близки до депутата от ДПС Делян Пеевски, правосъдния доклад за България и др.

Двамата гости се съгласиха, че прекалената честота, с която едни и същи фирми печелят обществени поръчки, буди съмнения от години, но че е недопустимо един премиер да каже, че е „попроверил“, но не иска да каже, за да не се „ходи на съд“.

„Има стабилни ИТ и други компании, които се развиват извън държавата, но всички останали разчитат на нея. Умират ли тези бизнеси, умират и хората, свързани с тях“, казва Милчева.

Според нея за спрените от премиера в последните дни големи и скъпи обществени поръчки има външен натиск, още повече, че те идват веднага след изявленията на Жан-Клод Юнкер, който е и от ЕНП. „Човек, който прегръщаше Борисов“, припомни журналистката.

По думите й забележителното е, че Борисов и до момента не е коментирал директно последния унищожителен доклад на ЕК.

По отношение на вота на недоверие Нено Димов припомни, че по правило той не цели сваляне на правителство, а повдигането на дебат. Фактът, че това се случва толкова късно в това управление, той изтълкува като „импотентност“ на сегашната опозиция.

Личното ми мнение е, че солидарността отдавна трябваше да бъде заменена със справедливостта, коментира Димов относно начина на здравно осигуряване у нас.

Според Милчева вотът е „подготовка на БСП за конгреса им, суха тренировка и показване на лидираща опозиционна роля“. Не чухме обаче нито едно изказване по същество“, подчерта тя.

Димов пък коментира по отношение на ДПС, които са сред вносителите на вота, че само допреди 3-4 години движението не е правило грешен ход, докато напоследък няма верен. „Сривът им ще е вътрешнополитически“, прогнозира той.

Вижте целия разговор с гостите на Силвия Великова във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …