вторник , 18 декември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Правосъдие по румънски

Правосъдие по румънски

Главният прокурор на Румъния Тибериу Ницу подаде оставка седмица след като името му се появи в дело, в което Националната дирекция за борба с корупцията поиска наказателно преследване срещу бившия вицеперемиер Габриел Опря по обвинения в злоупотреба със служебно положение.

Обвинения срещу него са за злоупотреба със служебно положение, тъй като при пътуванията си използвал моторизиран ескорт на Пътна полиция, без да има право на това.

Според прокурорите от НДБК той е осигурил същата услуга и за главния прокурор Тибериу Ницу, като за целта двамата са подписали протокол.

„В България това няма как да се случи“, коментира от Букурещ журналистът Стилиян Деянов.

Журналистът допълни, че, според главния прокурор, той не е използвал неправомерно кортежа, но подава оставка, защото обвиненията накърняват имиджа на институцията, която той ръководи.

„Тук е основната разлика с България е реакцията на обществото. То реагира на кортежите на Опря и прие положително оставката на главния прокурор“, коментира Деянов.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …