понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / ПР експерти: Защо и как се подменят новините

ПР експерти: Защо и как се подменят новините

„За средностатистическия човек е невъзможно да си помисли, че някой би си измислил информация и би сътворил новина, за да я превърне в средство за отклоняване на общественото внимание от други много по-важни теми и проблеми от дневния ред“.

Това коментира Радина Ралчева, ПР експерт и председател на Българското дружество за връзки с обществеността (БДВО) в разговор по еМисия България за манипулативните псевдоновини и фалшивите ПР акции, обслужващи или прикриващи политически и други интереси.

По думите й технологиите за отклоняване на внимание не са се развили много през последните 20 години и в основата си остават същите. Въпреки това – продължават да работят.

„Гражданите, които потребяват информация, нямат инстинктите на професионалисти като нас и вас (водещите журналисти на предаването – бел.ред.) да отделят информациите със съмнителен характер от истинските“, смята тя.

В студиото гостува и ПР експертът Деница Сачева. „За съжаление на медиите, не всичко е в техните ръце. Вече всеки от нас е самостоятелна медия“, отбеляза тя. Според нея това е голяма възможност, но и голям проблем, тъй като в множеството от информации много по-лесно се правят манипулации и хората по-трудно се ориентират кое е истина и кое лъжа

Двете коментираха и последните новини, които будят съмнение като „измислени“ в обществото – като заплахите за убийство на премиера Бойко Борисов и депутата от ДПС Делян Пеевски, снимката на премиера с чистачката и др.

„Това (заплахата за убийство – бел.ред.) е един повтарящ се от 15 години сценарий. Първото, за което си помислих, бе за подобната заплаха към Борисов по време на кампанията му през 2005 г., заради която той я прекъсна. Това определено имаше роля за избора му“, каза Сачева.

Според специалиста еманация в изграждането на този „фалшив образ за борба с корупцията“ е било именно писмото с куршум до премиера. Сюжет, който тя определи като изтъркан. „Ако имахме автентична борба, щеше да има други действия – например коментар за доклада на ЕК, решителни стъпки в съдебната реформа, а не еднолично спиране на обществени поръчки на ръба на закона“.

„Всички тези неща имат театрален ефект, снимката (на премиера с чистачката – бел. ред.) е предмет на множество колажи и коментари, но междувременно не говорим за това какво се случва на политическата сцена, за теченията в ГЕРБ, за връщането на Цветан Цветанов в парламента, за предсрочни избори“, казва Сачева.

И все пак – според експерта, дори това, че триковете работят е илюзия: „Ако бе така, доверието в правителството нямаше да е само 24%“.

„България не е сериал, с какъвто Борисов ни сравни преди време, няма Deus ex machina, а държава, която трябва да се управлява реално, не показно. Фалшивите новини създават декор, но големият проблем че, че не се знае какво става зад него, а там се случват важните, вододелни събития“, казва и Радина Ралчева.

По думите й имаме редица вътрешни и външни сигнали, че сме в състояние на полуразпад, а паническите публични действия целят да забравим за това. Те обаче работят за кратко, такива неща рано или късно се саморазпадат, убедена е тя.

Според експертите по ПР противодействието е в това да има медиен поток и в другата посока, хората да са активни в социалните мрежи, където според Ралчева често се случват процеси, умишлено незабелязвани от властта, а експертите, тези, които имат способността да различават истинността на новините, да дискутират и обясняват това публично.

„Отговорността я носи всеки – от политика, който иска да заблуди, че води борба с корупцията, до всеки един от нас, който трябва да инвестира в собствената си интелигентност, за да отсява информацията“, категорична е Деница Сачева.

„Работата на ПР-ите и журналистите е много различна, но всички имат ангажимент към истината и висока степен на обществена отговорност“, казва и Ралчева. Гледайте целия разговор във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …