понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Постите – пречистване на душата и тялото

Постите – пречистване на душата и тялото

Отец Александър Лашков, който е свещеник, композитор и диригент и д-р Силвия Паскалева – специалист по физикална и рехабилитационна медицина гостуваха в студиото на еМисия България и коментираха предстоящите пости и дали имаме нужда от пречистване – и на тялото, и на душата.

„Много неща и в религията, и във вярата, имат една прагматична основа. Много от тях са придобили и духовен смисъл. Когато човек започне да се храни с животинска храна, има момент, в който се натрупват токсини. С въздържанието от по-калорична храна, какво по-хубаво да добавим към това и едно нравствено очистване“, коментира Лашков.

„Пролетта е едно прекрасно време, в което хората искат да се избавят от натрупани килограми. Този пост идва точно навреме. Махайки от ежедневието тежките храни, ще разтоварим организма. Нека не го приемаме като лишаване, а като естествена диета и режим. Пролетта е най-подходяща за това. За да се избавим от токсините, физиологично, са нужни от два до четири месеца“, обясни от своя страна д-р Силвия Паскалева и добави, че от тази гледна точка 40 дни не са чак толкова дълъг период.

„Не може да се сбърка в поста. Сега има разнообразие и изобилие от храна, която можем да консумираме. Ние можем да разнообразяваме храната и в същото време тя да бъде максимално полезна и богата на минерали и витамини“, обясни още специалистът по физикална и рехабилитационна медицина.

„Църквата е приела и че морските дарове са постни. Човек може да се отдаде и през поста на чревоугодие, така че трябва да внимаваме. А душата я задръстват лошите чувства. Понякога заради недоразумения, остава малка утайка. Ние си замълчаваме за дребните неща, но те малко по малко се събират в дъното на душата“, обясни Александър Лашков.

„Адът – това са другите. Но ако сме добронамерени и се вглеждаме и търсим в другите доброто, тогава другите не са ад. Помислете и какъв ад е да си самотен. Тези, които живеят в самота, им е много трудно и тъжно“, смята духовникът.

Чуйте целия разговор с отец Александър Лашков и д-р Силвия Паскалева в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …