петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Постановка разказва за ужаса чрез личните истории на бежанци

Постановка разказва за ужаса чрез личните истории на бежанци

В постановката „Мир вам” бежанската криза се разказва сама чрез личните истории на участниците в нея – бежанци и мигранти.

Какво е да бягаш от война? Как се прекосяват граници? Какъв е животът в бежанския лагер? Къде е търпимостта? Има ли толерантност? И можем ли да приемем, че живеем в свят, в който всички сме хора? Са само част от въпросите, които постановката поставя.

Повече за нея в еМисия България разговаряхме с режисьора Неда Соколовска и актрисата Мила Банчева.

„Ние сме в основата на идеята да направим постановка по бежанската тема. Още 2013 г. започнахме да събираме интервюта, основно от жени, мислейки, че на тях им е още по-трудно заради културния сблъсък. Събрахме страхотни истории. През 2014 и 2015 г. темата избухна като световен, глобален проблем. Тогава разбрахме, че трябва да отворим блендата към миграционните процеси. Искахме да съберем автентични разкази на бежанци, защото е лесно да ги деперсонифицираме и представяме като разярена тълпа. Често в репортажи ги виждаме като тълпа, която се отправя на някъде, но много малко хора са общували с бежанци, за да разберат откъде идват и защо бягат“, разказа Неда Соколовска.

„Не всички ги интересуват подробностите за тях. Те ги приемат като едно цяло. В лагерите у нас видях изплашени хора, които бягат и са загубили всичко, с което са разполагали. Първото нещо, което си помислих, е, че на всеки може да се случи и никой не е застрахован. Най-много бях потресена от историите на жените с 2-3 деца, които както спят, пада бомба в стаята им. Какво им остава да направят?! Видях объркани хора, които са загубили всичко и не знаят накъде да продължат“, разказа за срещите си с хора в бежански лагери в България актрисата Мила Банчева.

Тя подчерта, че там се е срещнала с хора с образование, добра работа и социален статус. Тя бе категорична, че трябва да се научим да се отнасяме към хората персонално.

„Тези хора искат дом и сигурност. Тя за нас е даденост, но може да не усетим как ще попаднем във вихъра на конфликта, който е толкова близо до нас, и ще я загубим“, каза още Неда Соколовска и допълни, че за реализацията на проекта са интервюирали десетки бежанци.

Тя посочи, че спектакълът е много въздействащ и пречупва нагласата на всеки към малко повече толерантност.

Можете да гледате постановката в Центъра за култура и дебат „Червената къща“ в София.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …