четвъртък , 20 юли 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Жива връзка / Последните решения на кабинета „Герджиков“
GERDJIKOV

Последните решения на кабинета „Герджиков“

Позиция на страната ни относно казуса с „Газпром“ одобри на последното си заседание служебното правителство. Въпреки сериозните теми в дневния ред, служебният премиер Герджиков откри срещата с празнично настроение.

“Не знам защо се чувствам много празнично. силно се надявам и вие така да се чувствате. Виждам, че сте усмихнати. Днешното заседание не е прекомерно, пространно ще бъде, така че ще успеем до утре да приключим“, заяви пред министрите Герджиков.

Вчера беше последният срок, в който 8 европейски страни, сред които и България, трябваше да изпратят становище за договорните си взаимоотношения с енергийния гигант “Газпром” до Европейската комисия. До тук се стигна след като контролният орган отсъди, че газовата компания провежда антипазарни практики.

Официалната позиция, приета от служебния кабинет, включва предложение за директни доставки през Черно море до България и изясняване на ценообразуването. Страната ни настоява да бъде създаден модел на равнопоставено договаряне с „Газпром“ и ясен и обективен контролен механизъм, включително за разрешаване на спорове, който да гарантира спазване на пазарните принципи.

Споразумението ще спести на “Газпром” многомилиардна глоба за злоупотреба с господстващо положение в България и останалите седем европейски страни.

Вижте също

JIVA_JIVKA

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …