петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Посланикът на Ирак в България Кахтан Джанаби: Ирак се бори с тероризма от името на целия свят

Посланикът на Ирак в България Кахтан Джанаби: Ирак се бори с тероризма от името на целия свят

„Около 40% от Ирак бе завладян от ИДИЛ преди две години. Влиянието на терористичната организация днес е само 8%. Преди известно време, може би месец, беше освободен град Фалуджа. Още преди това ние считахме, че ще има ключова роля за освобождаването на останалата част от Ирак“. Това обясни Посланикът на Ирак в България Кахтан Джанаби, който бе гост в предаването еМисия България.

„Ние бяхме предприели всякаква възможна подготовка за освобождаването на град Мосул. Работим в момента за освобождаване на цялата страна от ИДИЛ до края на годината“, обясни Кахтан Джанаби.
Коалицията, която подпомага правителството в борбата с тероризма е основана през септември 2014 г. и се състои от 60 страни. Те предоставят въздушна и най-вече хуманитарна помощ на бежанците в страната.

„Имат много ключова и важна роля, която ни помогна да освободим тези градове. Тези градове са освободени от самите иракчани с подкрепата на коалицията. Иракското правителство отделя голямо внимание на бежанците. Вътре в страната ома около 4 милиона бежанци. В допълнение към разходите за войната и падането на цените на нефта и увеличаването на цените на другите стоки, ние в иракското правителство сме задължени да осигурим всякаква грижа за тези бежанци“, коментира посланикът на Ирак в България.

Той разказа, че връзките между България и Ирак има много дълготрайни и силни връзки. „Отношенията ни във всички сфери са много добри. В миналото много български компании и български студенти са работили и учили в Ирак и много от тях са се оженили за иракчанки. Работили са в строителството, инфраструктурата, има и голяма иракска общност в България“, разказа посланикът на Ирак.
„Борбата с тероризма не е само военна, а е международен въпрос. С него трябва да се занимава цялата международна общност. Държавите трябва да се обединят, за да разрушат тероризма. Това трябва да стане не само чрез военна борба, но срещу идеите на радикализма“, категоричен е Кахтан Джанаби.

Той допълни, че е много важно да се следят всички терористични организации, които могат да получат финансиране и да го използват по грешни начини. „Бяха издадени много наредби от страна на ООН за прекратяване на всякакво финансиране на тероризма, да бъдат наблюдавани банковите трансфери, движението и ограничаване или спиране на придвижването на тероризма към Близкия Изток и Ирак“, припомни посланикът.

„Ирак в момента се бори срещу тероризма от името на целия свят. Тази отговорност се носи от всички държави – да спре радикализирането, да спре пътя на терористите до Близкия Изток и да се спре финансирането. Тероризмът няма религия. Най-голямата жертва в момента от тероризма са мюсюлманите. Убитите в момента от тероризма в ислямските държави са стотици повече пъти, отколкото жертвите в други държави. За това отричам наименованието Ислямска държава“, обясни посланикът.

Той смята, че мюсюлманите са първите жертви на тази терористична организация. Обвинени са, че тероризмът е възникнал от исляма, а това не е така. Според него самата дума тероризъм означава страх. „Това, което видяхме да се случва във Франция, Брюксел, Ню Йорк – да бъде заплаха за сигурнотта в света, да насажда страх. За това отговоснотта пада върху цялата международна общност да прекрати това. Голяма част от бойците на ИДИЛ са европейци“, подчерта Кахтан Джанаби.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …