събота , 23 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Посланикът на ЕС в Либия Наталия Апостолова за предизвикателствата в страната

Посланикът на ЕС в Либия Наталия Апостолова за предизвикателствата в страната

Близо пет години след свалянето на либийския лидер Муамар Кадафи и възпламеняването на междуплеменните особици в Либия, територията се превръща в убежище на терористични организации от Сирия и Близкия изток. Либийските проправителствени сили се опитват да си върнат контрола над град Сирт, определян като най-голямата крепост на „Ислямска държава“ извън Сирия и Ирак. Американски самолети вече нанесоха първите си удари по позиции на групировката в града по молба на правителството на националното единство.

За това каква е ситуацията в Либия и какви са опитите на международната общност да съдейства за разрешаването на кризата, в еМисия България разговаряхме с Наталия Апостолова, ръководител на делегацията на ЕС в Либия.

„Много е трудно да се опише с няколко думи ситуацията в Либия, където от около година и половина върви една изключително сериозна гражданска война. Към момента вече може да се каже, че има някаква яснота на институционално ниво, тъй като след дълго време на паралелни институции – парламент, правителство, централна банка, армии – имаме правителство на единството, подкрепяно силно от международната общност“, посочи тя.

Според нея последното е едновременно и огромен плюс, и голям минус, тъй като част от населението и милициите възприемат правителството като инсталирано отвън и негодуват. На практика това не е така и то прави всичко възможно за справяне с кризата, отбеляза Апостолова, според която кризата е повсеместна и на всички нива.

По думите й в Либия вече няма дори продукти от първа необходимост, като например лекарства, а всеки ден около Сирт загиват по около 100-150 войници.

ЕС е концентрирало усилията си именно натам – да осигури военно-полева болница, която да поема ранените, както и хуманитарна помощ, включваща стоки от първа необходимост. Води се и открит диалог с правителството, за да им се помогне да установят и засилят държавността и институциите в страната.

По думите на посланика обаче задачата в Либия, племенна държава с много интереси, е изключително трудна, а ЕС дълго време не е имал яснота за ситуацията и баланса на силите там.

Започнахме амбициозно на страшно много фронтове, подценявайки липсата на капацитет в Либия, който да поеме протегнатата ръка, и затова в момента сме се концентрирали само върху няколко приоритета, обяснява още Апостолова. Сред тях са подкрепа за държавността, помощ в опазването на границите, което е свързано и миграционния поток, и т.н.

Какви са проектите за противопоставяне на влиянието на ИД сред младите хора, какво е значението за България на ситуацията в Либия и каква е следващата дестинация на дипломата – чуйте в целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …