понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / Прозорецът / Посланикът на Белгия в България: Радикално трябва да се замислим накъде е тръгнала Европа

Посланикът на Белгия в България: Радикално трябва да се замислим накъде е тръгнала Европа

„Надяваме се това, което се случва напоследък, да не е новото нормално, но от друга страна би било наивно да смятаме, че тъжната атака в Ница ще бъде последната. Трябва да имаме предвид, че има рискове от нови нападения и нови атаки“. Това заяви посланикът на Кралство Белгия в България Н.Пр. Аник Ван Калстър в предаването „Прозорецът“ по Би Ай Ти.

Тя коментира новите предизвикателства пред Европа след атентатите в Брюксел, Ница , опита за преврат в Турция и каква позиция ще заеме ЕС след него. Според посланика на Кралство Белгия, военните действия днес са различни от това, което познаваме и много трудно може да се реагира на тях.

Н.Пр. Аник Ван Калстър посочи, че в исторически план е имало други периоди на тероризъм с различни мотиви и Европа винаги се е справяла. „Смятам, че и сега ще се справим, но няма да стане за 24 часа и е много важно да бъдем единни“, коментира тя.

„И преди атентата в Брюксел сме мислили кой е най-добрият начин да се защитят хората. Това е единият аспект – мерките, които ще предприемем. От друга страна смятам, че трябва да продължим начина си на живот и да честваме традициите си“, посочи Аник Ван Калстър. Според нея Европа радикално трябва да се замисли за това накъде е тръгнала.

По повод неуспешния опит за преврат в Турция, посланикът нарече събитието „много травматично“.

„ЕС изпраща много ясно послание – очакваме Турция, която е държава кандидат за членство, да спазва конституцията, законите и демокрацията. Турция е партньор на ЕС, съюзник е в НАТО. По отношение на бежанците, които страната прие от Сирия, Турция наистина се справи блестящо като подслони тези хора. Но отношенията ни са много комплексни“, коментира още Аник Ван Калстър.

Вижте цялото интервю с посланика на Кралство Белгия в България Н.Пр. Аник Ван Калстър в следващото видео:

Вижте също

Бивш дипломат: Ердоган е знаел предварително за преврата

Бъдещето на Турция зависи от поведението на президента Реджеп Ердоган. Очакванията са той да наложи …