петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Посланикът на България в САЩ за изборите, визите, АЕЦ „Белене“ и приоритетите в мандата си

Посланикът на България в САЩ за изборите, визите, АЕЦ „Белене“ и приоритетите в мандата си

В първото си интервю с българския посланик в САЩ Тихомир Стойчев, Ралица Василева разговаря с него за организацията около изборния процес за наши сънародници в Америка за предстоящия вот за държавен глава и референдум.

Важна промяна е това, че няма да се откриват автоматично секции, извън дипломатическите посолства и консулства. Посланик Стойчев обясни, че избирателни секции ще се откриват в дипломатическите представителства на България, а за САЩ това значи Вашингтон, Ню Йорк, Чикаго и Лос Анджелис. Извън тях, за да бъдат открити избирателни секции, е необходимо да бъдат подадени не по-малко от 60 заявления за гласуване. Има два начина, по които може да стане подаването на заявление, посочи посланикът на България и обясни подробно процедурите.

„Определен е максимален брой на секциите в чужбина 35. Това означава, че в САЩ ние ще имаме максимално 35 избирателни секции във всички консулски окръзи към посолството и към генералните консулства“, обясни посланикът. Той добави, че вече е започнало събирането на заявление и констатира слаба активност. „Няма подадени много заявления, но се надявам, че в оставащите около две седмици, българските общности ще се активизират. Крайният срок е 11 октомври“, подчерта Тихомир Стойчев. При технически проблеми той каза, че сънародниците ни могат да се обръщат към посолствата и консулствата.

„Призовавам българските граждани да търсят информация, за да бъдат добре информирани и да бъдат в състояние да упражнят своето право на глас на 6 ноември“, призова посланикът. Само два дни след българските президентски избори предстои вот за държавен глава и в САЩ. Тихомир Стойчев каза, че българите с двойно гражданство, които пребивават легално в Америка, нямат причина за притеснения и могат да гласуват.

Той си постави срок в рамките на неговия мандат от 4 години да отпаднат визите за българските граждани, които искат да пътуват до Америка. „Имам амбицията България да се присъедини към тази програма за безвизово пътуване“, добави Стойчев и добави, че все още е висок процентът на откази за визи за български граждани.

Посланикът коментира и темата за сътрудничеството между България и САЩ за охрана на границите и справянето с мигрантите. Отговори и на въпроса имало ли е натиск от страна на САЩ за проекта АЕЦ „Белене“. Посланик Стойчев отбеляза и че в Америка вече има и български компании, които успешно се конкурират и работят на американския пазар. „Това е една положителна тенденция, която трябва да бъде окуражена и насърчена. Моята амбиция е в бъдеще да създадем двустранен бизнессъвет за сътрудничество между България и САЩ“, заяви дипломатът.

Чуйте цялото интервю на Ралица Василева с българския посланик в САЩ Тихомир Стойчев в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …