четвъртък , 27 юли 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Популизъм и контрадемокрация – коментира политологът Момчил Дойчев
momchildoychev

Популизъм и контрадемокрация – коментира политологът Момчил Дойчев

За новата власт в България, която събира в немислим съюз довчерашни врагове, за френските избори като знак за оттласкването на Европа от зоната на полуразпад, и за фалшивите новините и силата им да прикрият значимите събития, в еМисия България разговаряме с политолога доц. Момчил Дойчев.

Той отбеляза, че не вижда у бъдещите ни управници желание за реформа, която да даде път на правовата държава у нас и да премахне сталинисткия модел в съдебната власт.

Дойчев обърна внимание и на начина, по който БСП се е преформатирала „от партия в преход към социалдемокрация към нещо, което отива към неокомунизъм“. Според него лидерът Корнелия Нинова използва именно такава реторика, говорейки за бедността в обществото, и изземва политическата инициатива, „като ако ГЕРБ се подведе в този капан, нищо добро не очаква нито тях, нито България“.

Политологът отбеляза, че от декември 2015 г., когато тогавашният вариант на съдебна реформа бе изоставен, ГЕРБ е започнал да отстъпва необяснимо и да прави много политически грешки. Според него една такава е и отстъпките пред т.нар. патриоти, в чието качество той се съмнява. Надявам се по-скоро на качествените хора в ГЕРБ, призна Дойчев.

По отношение на изборите във Франция, политологът каза, че от началото на века се забелязва тенденция на популизъм, съпътстван от контрадемократична вълна.

Той уточни, че не прави разлика между ляво и дясно в този момент, тъй като във въпросния контекст те често си сменят местата.

Чуйте коментара му и по други актуални теми:

Вижте също

EMBG_ELENKO

Еленко Ангелов: Медиите са виновни за агресията в България

Психологът Еленко Ангелов гостува в студиото на еМисия България и коментира последните случаи на агресия …