събота , 21 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Полковник на 90 години: Президентът трябва да има твърда ръка, но не да бъде диктатор

Полковник на 90 години: Президентът трябва да има твърда ръка, но не да бъде диктатор

Президентът трябва да има твърда ръка, която обаче не се отнася до създаването на потисничество и диктатура, а аз го разбирам така – той трябва да изпълнява задълженията си, да спазва демокрацията, толерантността, да спазва взаимните отношения и договорености между страните, в никакъв случай да не робува на една или друга партия. Той е президент на страната, а не на партията, която го е избрала и толерирала, докато е бил кандидат. Щом вече е станал президент, той трябва да отговаря за своя народ, а не за отделни личности или икономически групировки.

Така полковник Славчо Янков описа визията си за бъдещия държавен глава на страната. С вече 90-годишния военен раговаря колегата ни Илия Вълков. Той потърси отговор на въпроса защо в месеца на номинации за кандидат-президенти генералите отново дойдоха на мода.

Според полк. Янков желанието на хората на власт да бъде човек с твърда ръка е заради разбирането, че е нужен отговорен управник, който изпълнява това, което казва.

Полковникът, служил в българската армия след 9 септемви 1944 г., посочи още, че Тодор Живков е управлявал с твърда ръка.

„Той не допускаше никакво нарушаване на поетите отговорности. Въпреки че за него се създават ралзични мнения, той управляваше смело и открито“, каза Славчо Янков.

По думите му българската армия е в състояние да не може да изпълни охраната и отбраната на страната от момента на влизането ни в НАТО.

„Не може с 25 хил. да се извърши защита на страната, ако бъде агресивно нападната от която и да е съседна страна“, смята полковникът.

Според него рано или късно ще се въведе срок за обучение на младежите за защита на родината.

„Наборната служба е необходима не само за защита на страната, но и за възпитание на младежите“, допълни той.

Вижте целия разговор с полк. Славчо Янков във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …