петък , 20 юли 2018
Начало / България избира / Политолози за победата на Румен Радев: Това не е заслуга на БСП. Оставка на Бойко Борисов не води до апокалипсис

Политолози за победата на Румен Радев: Това не е заслуга на БСП. Оставка на Бойко Борисов не води до апокалипсис

По данни на „Алфа Рисърч“ Румен Радев е новият президент на България. Той получи на балотажа 59,7% подкрепа, а Цецка Цачева – 35,3% от гласовете. 6,6% от гласоподавателите са отбелязали „Не подкрепям никого“. 51% е избирателната активност към 20 ч. Избиратели на Обединени патриоти, ДПС и 1/3 от привържениците на Трайчо Трайков са подкрепили Румен Радев на балотажа.

Припомнете си обещанията, които Румен Радев даде преди изборите в студиото на Би Ай Ти – седмица преди вота. (Вижте цялото видео с него ТУК)

Колегата ни Николай Драганов е в НДК, където се очаква БСП да пристигне заедно с Румен Радев. Очаква се ГЕРБ да дадат пресконферецията си в централата. Там е репортерът ни Симона Костадинова. Жени Цанев от Чикаго разказа как протича гласуването зад граница. Не са регистрирани сигнали за нарушения.

В студиото на Би Ай Ти изборната активност, резултатите и прогнозите коментираха политолозите Атанас Стефанов и Любомир Стефанов.

„При кого отива конформисткият вот е много важен въпрос. Тактиката, която избраха да играят между първи и втори тур, е архаична – че ще стане апокапипсис. Разделението комунизъм и антикомунизъм не сработи. Престои да видим разрезът къде са отишли гласовете, дадени за други кандидати на първи тур“, коментира Атанас Стефанов.

Според Любомир Стефанов подкрепата на Обединени патриоти са наклонили везните толкова драматично в полза на Радев. „Това, което БСП направи, е да се вози на влака на победата. Това не е тяхна заслуга“, убеден е политологът.

Атанас Стефанов смята, че Радев е направи двойно на това, което самата БСП не успяла – мобилизира твърдото ядро. Любомир Стефанов подчерта, че ако БСП си повярват, че са спечелили, ще паднат от много високо и за последно.

Милена Илиева съобщи, че малко над 1100 души са упражнили правото си на глас в Брюксел. Тя разказа и как е протекъл изборният ден там.

Политологът Атанас Стефанов коментира вероятността Бойко Борисов да подаде оставка и подчерта, че това не трябва непременно да се приема като апокалипсис или политическа криза.

„Да станем заложници на прищевките на г-н Борисов е рисковано. Настоящото разместване на пластове в парламента се случва само заради егото на Борисов“, категотичен е Любомир Стефанов. Според политолозите парламентът може да не гласува оставката на Бойко Борисов веднага.

Чуйте още коментари, анализи и прогнози в следващото видео:

По-късно в студиото пристигнаха и сем. Мариана и Кен Хил.

Ген. Румен Радев го чакат трудни и сложни години, прогнозира преводачката Мариана Хил. Тя напомни, че скоро ни предстои председателство на Съвета на ЕС, което изисква стягане на редиците у нас, много тичане, правене на реформи. Политиката не е самолет, подчерта тя.

Хил отбеляза също, че световните медии обръщат сериозно внимание на изборите у нас заради бежанската заплаха, тъй като една дисбалансирана България не е в интерес на Европа.

По думите на Мариана Хил посланията на кандидатите, достигнали до нея по време на предизборната кампания, „са й като в мъгла“. Според нея разделенията в обществото ни са твърде силни и трябва да признаем, че всички сме еднакво безсилни да се справим.

Съпругът й Кен Хил пък, който живее от 30 години у нас и е преподавател в Британския съвет, направи паралел с референдума за Брекзит и изборите в родната му Великобритания.

Вярвам, че важното е не кой побеждава, а това който печели да върши добра работа, а който губи – да не сабнотира и пречи на тази работа, каза той.

Пред репортерът ни Николай Драганов в НДК политологът Евелина Славкова коментира възможностите след оставка на правителството. Може настоящият кабинет да играе ролята на служебен, за да бъде приет бюджета, предположи тя.

Според нея в тази победа има много силно мажоритарен елемент, тъй като няма как всички гласували за ген. Радев да са от електората на БСП. По думите й парламентът на следващи избори ще зависи и от това дали решенията от референдума ще станат част от избирателната ни система.

Вижте също

Бойко Борисов поздрави БСП за мъжката битка, Христо Иванов призова за подкрепа българите в чужбина

Христо Иванов от „Да, България“ се обърна към българите в чужбина, които все още не …