сряда , 21 март 2018
Начало / Код 11-13 / Политолози за обществените заблуди около мажоритарната избирателна система

Политолози за обществените заблуди около мажоритарната избирателна система

Партиите, които стоят официално зад резултатите референдума на „Шоуто на Слави“, нямат мнозинство, в момента само ГЕРБ и „Воля“ са категорично „за“ мажоритарна избирателна система (МИС) на два тура с абсолютно мнозинство, така че златната акция тук, и партията, която ще наклони везните, е ДПС, коментира в КОД 11-13 политологът Димитър Ганев.

Според него обаче, макар че при МИС те няма да загубят относителна тежест заради регионалната си концентрация, има опасност да загубят ролята си на балансьор, тъй като тази система произвежда еднопартийни мнозинства. Именно поради това, че силата на ДПС по думите му идва, когато няма силно мнозинство, той е на мнение, че тя нямат изгода от това.

Ганев отбеляза още, че при МИС малките партии няма да имат шанс, както и че по конституция депутатът е задължен да не изпълнява местни, а национални интереси.

Много е важно да има сериозен публичен дебат по темата за мажоритарната избирателна ситема и да бъдат разсеяни заблудите около нея, заяви в КОД 11-13 и политологът Георги Киряков.

Според него съществува сериозна заблуда, че става дума за избор на личности, които ще водят личностна политика. Гласува се пак за партиите, а избраниците ще водят партийна политика и дори не регионална, тъй като в парламента ще им кажат, че има по-важни национални приоритети, поясни той.

Според Киряков ГЕРБ играе, като иска да покаже подкрепа за народа и да се извини със съпротивата на другите партиим, когато МИС не бъде възприета.

Чуйте разговора с двамата политолози:

Вижте също

Финансовият журналист Кузман Илиев: Паниката на „Уолстрийт“ от вчера е симптом за това колко много напрежение има на пазарите

Какво се случва след паниката от вчера заради сриването на „Уолстрийт“? Може ли да се …