четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Код 11-13 / Политолози: Властта е стабилна, но не е ефективна. Ще има още скандали

Политолози: Властта е стабилна, но не е ефективна. Ще има още скандали

Социологът Евелина Славкова, експертът по политически комуникации във Великотърновския университет Иво Инджов и политологът Георги Харизанов гостуваха в студиото на Код 11-13 и коментираха актуалните теми през последната седмица – втората стенограма за КТБ, скандалите около българското европредседателство, ремонта на НДК, стабилна ли е властта и конфликта между Борисов и Радев.

„Властта е стабилна, но не е ефективна. Има много скандали, България се излага пред Европа“, смята Иво Инджов. В същото време по думите му, няма силна опозиция, която да диктува дневния ред.

Социологът Евелина Славкова смята, че патриотите се опитват да направят нещо, което Реформаторският блок не успя – да запазят своя облик, влизайки в коалиция със силна и голяма партия. „Ще наблюдаваме и в бъдеще такъв тип екзотично говорене от тяхна страна“, прогнозира Славкова.

Гостите в студиото коментираха и скандала около паметника на Бузлуджа. Георги Харизанов подчерта, че той е собственост на всички българи, тъй като е строен с техни пари, а никой не ги пита трябва ли да бъде даден за стопанисване на БСП или не. Според Иво Инджов, на партия като БСП по-подхожда защитата на малкия човек, а не да се занимава с миналото.

Според Харизанов, скандалите около НДК се въртят около зидаро-мазачи, а не около дебат за приоритети и цели на българското европредседателство.

Славкова коментира, че скандалът около НДК има няколко пласта – единият е имало ли е бизнесплан как да се случват нещата, а другият е свързан с това целево предоставените пари за ремонта дали са разходвани правилно. „Трябва да дефинираме дали НДК ще бъде на загуба или не, без значение дали е при Боршош или не. Стои и казусът какво се случва с ремонта в НДК и ще успеем ли да го завършим преди председателството“, посочи социологът.

Експертите коментираха и втората стенограма за КТБ. Харизанов призова да се изчака да бъде внесен в съда прословутият обвинителен акт. „Факт е, че едни пари са изчезнали, но е ясно как са изчезнали. И съжалявам, ако това не е удобната истина“, заяви Харизанов.

„3 години след КТБ излизането на стенограмите отново възбудиха духовете и тази тема. Иначе преди стенограмите имаше едно успокоение. Тази тема не трябва да бъде забравена по никакъв начин“, смята Славкова.

Харизанов е категоричен, че на президентът не му отива да говори за кремвирши и апартаменти и нивото на екипа на държавния глава е твърде ниско.

„Исторически винаги е имало някакъв конфликт между изпълнителната и президентската власт. Това, което можем да отчетем, е, че нататък ще има някакъв по-сериозен конфликт“, заяви Славкова.

Според Инджов, президентът има амбицията за по-голям властови контрол и влияние. Харизанов е категоричен, че нищо от предизборната кампания на Радев, не е изпълнено – заявките, че ще даде СЕТА на Конституционния съд, както и че ще ни залее бежанска вълна. По думите му, до момента Румен Радев не е изпълнил нито едно от обещанията си в предизборната кампания.

Вижте също

Финансовият журналист Кузман Илиев: Паниката на „Уолстрийт“ от вчера е симптом за това колко много напрежение има на пазарите

Какво се случва след паниката от вчера заради сриването на „Уолстрийт“? Може ли да се …