събота , 21 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Политолози: Правителство с мандата на РБ и премиер Бойко Борисов е абсолютно възможно

Политолози: Правителство с мандата на РБ и премиер Бойко Борисов е абсолютно възможно

Ще има ли правителство с мандата на Реформаторския блок и премиер Бойко Борисов в началото на следващата седмица и на каква цена – коментираха политолозите Иво Инджов и Георги Киряков в студито на еМисия България.

„Защо Бойко Борисов да не се върне, ако разсъждаваме логически?! Нищо чудно да има договорка, чува се, че дори ще се намерят пари за пенсии, т.е. може да се аранжира правителство, което нищо чудно да изкара до края на мандата“, смята политологът Иво Инджов.

По думите на Георги Киряков, в Реформаторския блок се наблюдва още едно разделение, при което ДБГ и БЗНС са срещу СДС и останалите партии във формацията.

Ако погледнем чисто математически, едно правителсвто е абсолютно възможно, дори без депутатите на ДБГ и ДСБ, допълни политологът.

„Създава се усещането, че Реформаторския блок ще бъде чисто и просто преносител, като подхвърля удобно топката на ГЕРБ“, допълни Инджов.

„Проблемът е, че властта на РБ в новата конфигурация ще бъде по-малка от сегашната и вероятно накрая ще оберат негативите, а Патриотичният фронт и „Атака“ ще получат по-добро представителство в кабинета и ГЕРБ ще се укрепи във властта и на местно ниво, т.е. ще минимизират негативите от изборната загуба“, подчерта Киряков.

„Истината е че двете големи партии – ГЕРБ и БСП, се надяваха референдумът да не мине, затова не правеха кампания преди изборите. Но изправени пред един такъв категоричен вот, се опитаха да го оползотворят и да канализират резултатите в собствен интерес и в посоката, която им изнася“, коментира още

По думите му, може би ГЕРБ биха били облагодетелствени от 100-процентова мажоритарна система.

„Със сигурност ГЕРБ използват референдума като тактика да извиват ръцете на по-малките партньори за следващ кабинет. Това е сигурно, защото всички по-малки партии ще останат извън парламента. Както казах, някои ще направят чудеса от храброст, за да се задържат като депутати в парламента“, смята Киряков.

Според дватама политолози, и Реформаторският блок, и Патриотичният фронт почти нямат шанс да влязат в парламента при мажоритарна система.

„Може би, самите те, вперени в това да съставят правителство, пропускат новата политическа ситуация от гледна точка на настроенията на хората срещу сегашното управление и сглобяване на коалиции по този начин, срещу бламирането на важни законопроеки и други неща, които дразнят. Дразни поведението на г-н Борисов, дразни, че го възприемат с насмешка в Брюксел като третостепенен политически играч. Това дразни хората и това не се вижда в тази суматоха“, категоричен е Георги Киряков.

Целия разговор с политолозите можете да видите във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …