петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / Прозорецът / Политолози: Партиите демонстративно неглижират президентските избори

Политолози: Партиите демонстративно неглижират президентските избори

Социологът и политолог Антоний Гълъбов и политологът Борис Попиванов коментираха темата за предстоящите президентски избори, фигурата на президента в България и защо политическите партии все още не са излъчили кандидатите си за държавен глава.

„Проблемът е, че ние имаме тунелно мислене, не виждаме извън собствения си коридор онова, което се случва наоколо. Има голям проблем с обединяването на нацията, защото националната общност в момента не съществува. Нямаме съгласие за миналото си и точно за това не можем да формулираме заедно бъдещето си“, смята Антоний Гълъбов. Според него президентът не е обединител на нацията, а политическа фигура, която се излъчва от политическа партия.

„Изглежда имаме нужда от мълчалив човек с увредено зрение, който не желае да се набива в очите на никого и по този начин ще може да обединява нацията на възможно най-ниско ниво“, коментира политологът в предаването „Прозорецът“.

Борис Попиванов от своя страна посочи, че премиерът Бойко Борисов винаги описва себе си, когато изтъква някакви положителни образи, но това едва ли е някакъв прозрачен намек за самономинирането му. „Той предлага образ на президент, който е като пластелин. Неговата амбиция е да не би другите играчи да лансират кандидат за президент, който би бил извън неговия контрол. А те не ми прави впечатление да имат такова желание. Другите партии предпочитат комфорта, оставяйки на него да раздава картите“, коментира Попиванов.

Според Гълъбов нито една партия не се кани да лансира идеи. Той смята, че би било нормално опозиционните партии да имат нужда от по-дълга писта.
„Нужни са около 6-8 месеца да наситиш пространството с идеи, да станеш разпознаваем. Очевидно никой не иска да се възползва от тази по-дълга писта. Опозицията казва – ние чакаме управляващите, но те също закъсняват. Ние влизаме вече в един много къс период, което носи рискове“, коментира Гълъбов. Според него сред рисковете е, че това е много подходяща ситуация за бърза национал-популистка кандидатура.

„Бързо ускоряват, има бърз спринт, опасни са на къси дистанции, но става страшно, защото не знаят какво да правят, когато трябва да управляват. Няма да има време да се види колко е куха и колко не си е на мястото. Вървим към избори на два тура“, коментира Гълъбов.

„Не знам дали опозицията иска да спечели тази битка. Парадоксално е, че политиците демонстративно неглижират президентските избори. В момента тече процес на цялостно пренареждане на политическия пъзел и се провеждат всякакъв вид разговори и консултации, за да може след президентските избори да са готови за парламентарни“, смята Антоний Гълъбов.

Според Борис Попиванов, опозиционните партии много се страхуват да не стъпят накриво. „Някак си се наложи идеята, че президентските избори ще бъдат стъпка към следващите парламентарни. В своята максимална предпазливост партиите ще направят минимални усилия. Всички чакат вечерта след президентските избори, за да видят какво да правят. Никой като че ли не е готов да изрази някаква алтернативност. Всичко е под похлупака на системния популизъм“, убеден е Попиванов.

Гълъбов смята, че между първия и втория тур ще бъде най-интересно. „Ще бъде много важно кой какви сигнали ще се опита да подава. Ние сме свидетели на кампании без кандидати, но кампании има. Страната ни се намира в много сложна ситуация, в която удържането на предвидимост е елемент на националната сигурност. ВМРО изглежда по-възможен партньор и за Корнелия Нинова, и за Георги Първанов. ДПС никога повече няма да е това, което беше. Единственото, което може да обедини нацията, е страхът“, смята политологът.

Той посочи, че е трудно да се прогнозира дали ДОСТ ще се реши на самостоятелна кандидатура, но тези избори са важни за тях, за да се заявят.
Антоний Гълъбов смята, че избирателите, които са пожелали Великобритания да излезе от ЕС, са със същия профил избиратели, които подкрепят Доналд Тръмп за президент на САЩ.

Вижте целия анализ на политолозите Борис Попиванов и Антоний Гълъбов в следващото видео:

Вижте също

Посланикът на Белгия в България: Радикално трябва да се замислим накъде е тръгнала Европа

„Надяваме се това, което се случва напоследък, да не е новото нормално, но от друга …